Kematian pertama catat di Nepal

KATHMANDU:

Negara ini dilanda covid-19 sejak semalam, ketika seorang ibu berusia 29 tahun melahirkan bayi, dengan 281 kes virus setakat ini.

Mangsa, seorang penduduk daerah Sindhupalgok, kira-kira 90 kilometer dari ibu kota, pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan ketika tercekik.

Dalam satu kenyataan, Timbalan Jurucakap Kementerian Kesihatan Sameer Kumar Adhikari mengatakan ini adalah kematian COVID-19 pertama di Nepal.

“Wanita itu melahirkan bayi di sebuah hospital di Kathmandu pada 6 Mei, sebelum pulang sehari kemudian.”Almarhum menderita demam dan masalah pernafasan dan dirawat di hospital daerah sebelum dipindahkan ke hospital lain ketika kesihatannya merosot,” katanya.

Media tempatan melaporkan bahawa anak-anak dan ahli keluarga pesakit akan menjalani pemeriksaan kesihatan untuk melihat apakah mereka terjejas.

Nepal, yang mempunyai 28 juta orang, telah menjalani 100,000 pemeriksaan kesihatan setakat ini.

Pakar letupan Lamo Sherpa mengatakan bahawa dia percaya ini bukan kematian COVID-19 pertama di negara ini.”Mereka perlu menjalani lebih banyak pemeriksaan kesihatan, pemantauan kontak dan lebih telus,” katanya.

Nepal adalah negara pertama di Asia Selatan yang mencatatkan kes COVID-19 positif pada bulan Januari.

Negara ini telah melaksanakan perintah berkurung sejak 24 Mac setelah kes kedua disahkan. – Pasukan Polis Bersenjata Nepal

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here