Pelajar yang tidak mengikut peraturan COVID-19

PUTRAJAYA: Beberapa pelajar pengajian tinggi yang melanggar kuarantin diri selama 14 hari setelah dibenarkan pulang didapati positif Covid-19.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata ini menimbulkan risiko kepada golongan berisiko tinggi seperti warga tua, kanak-kanak, dan mereka yang mempunyai sejarah penyakit kronik.

“Kami mendesak semua orang untuk belajar dari kes ini,” katanya semalam.

Dr Noor Hisham berkata, Kementerian Pengajian Tinggi telah membenarkan sejumlah 49,019 pelajar kembali ke keluarga mereka sejak 27 April.

Mereka yang melintasi sempadan negeri di semenanjung Malaysia diharuskan menjalani kuarantin diri di rumah, sementara mereka yang akan kembali ke Sabah atau Sarawak perlu menjalani ujian penyakit ini.

Warga Sarawak juga diharuskan melakukan karantina sendiri seperti di Seksyen 14, Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit, 1988 (Akta 342).

Noor Hisham berkata, 47 kes Covid-19 baru dilaporkan semalam, menjadikan jumlah jangkitan di negara ini menjadi 6,941. Dari 47 kes baru, 21 diimport sementara 26 adalah penghantaran tempatan. Daripada penghantaran tempatan, 17 dikesan di kalangan orang asing.

Dia juga mengatakan 44 pesakit diberhentikan dalam jangka waktu 24 jam yang sama, yang bermaksud 5,615 pesakit telah pulih dari Covid-19 di Malaysia sejak wabah itu bermula, memberikan kadar pemulihan 80.9% dengan latar belakang 1.213 kes aktif.

Sebanyak 13 kes positif dirawat di unit rawatan intensif, dengan enam memerlukan sokongan ventilator.

Tidak ada kematian baru yang dicatat, dengan jumlah kematian yang tinggal adalah 113 orang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here