Penghujung PKPP Sudah Kelihatan

Malaysia dilihat semakin menghampiri situasi bebas COVID-19 apabila kes positif terus menunjukkan penurunan, sekali gus membolehkan pembukaan beberapa sektor ekonomi lagi untuk dimanfaatkan segenap lapisan masyarakat di negara ini.

Menuju kira-kira enam hari sebelum tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dijadual berakhir, negara terus mencatatkan hanya satu digit kes COVID-19 untuk tiga hari berturut-turut sekali gus memberi petanda penularan wabak itu dapat dikawal pihak berkuasa.

Mana tidaknya, pada Selasa, hanya lima dari 20 kes baharu membabitkan penularan tempatan dalam kalangan warganegara, selain pada Isnin (enam dari 38) dan Ahad (empat dari 57).

Selain itu, rakyat Malaysia juga mungkin boleh berbangga kerana tiada kes kematian dicatatkan pada Selasa, untuk 11 hari berturut-turut, seolah-olah memberi petanda bahawa Malaysia dalam landasan tepat ke arah fasa pemulihan terakhir susulan kejayaan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan sejak 18 Mac lepas berhasil memutuskan rangkaian penularan kes baharu COVID-19.

Perkara ini jika diimbas kembali, pernah didedahkan Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam satu wawancara dengan Bernama pada 30 Mei yang antara lain menyebut kebolehjangkitan COVID-19 semakin hari semakin berkurang dan jika ini berterusan, ia akan membantu mengakhiri sesuatu wabak.

Petanda baik ini membolehkan kerajaan pada Selasa mengumumkan bahawa pasangan berbeza negeri yang ingin melangsungkan pernikahan dibenarkan rentas negeri bagi tujuan akad nikah sepanjang tempoh PKPB.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata bagaimanapun majlis itu perlu mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan, selain memutuskan untuk membenarkan jurufoto perkahwinan melakukan penggambaran praperkahwinan di tempat terbuka, juga mengikut SOP ditetapkan.

Turut dibenarkan adalah aktiviti penggambaran filem, drama dan iklan mulai 10 Jun ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here