SOP Sektor Sukan: KBS Akan Umum Hari Ini

Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dijangka mengumumkan tatacara operasi piawai (SOP) dan tarikh fasa dua sektor sukan dan rekreasi untuk beroperasi semula, hari ini.

Kebenaran beroperasi itu susulan pengumuman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) semalam, antara lain memberi lampu hijau dan ruang untuk sektor sukan dan rekreasi dibuka semula dengan pematuhan SOP akan ditetapkan.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, berkata KBS akan memberi lebih perincian terhadap keputusan kerajaan itu selepas sidang media Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, hari ini.

“Saya percaya ramai penggiat sukan tanah air menyambut baik pengumuman sebentar tadi (semalam). Berita gembira ini akan memberi manfaat kepada komuniti sukan dan industri sukan secara umumnya.

“Dengan kelonggaran diberikan ini, apa yang dapat diperkatakan adalah negara sudah bersedia untuk kembalikan dunia sukan.

“Pelbagai inisiatif dan cadangan SOP sektor sukan dari negara luar juga diteliti dan mengambil kira pandangan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang bakal dilaksanakan secara beransur dan dengan tanggungjawab bersama semua pihak,” katanya.

Antara yang diumumkan Muhyiddin berkaitan sektor sukan ialah kebenaran untuk latihan persediaan pasukan serta aktiviti sukan yang tidak melibatkan sentuhan badan dan aktiviti berkumpulan di luar seperti tenpin boling, badminton, memanah, menembak berbasikal dan konvoi motosikal.

Namun, sukan renang, ragbi, gusti, tinju, bola sepak, bola keranjang dan hoki termasuk pertandingan sukan atau permainan yang melibatkan perhimpunan penyokong atau penonton yang ramai adalah tidak dibenarkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here