Israel diberi amaran tidak ceroboh tanah Palestin

Israel diberi amaran bahawa rancangan Zionis untuk memasuki tanah milik Palestin menjejaskan usaha damai.

Setiausaha Liga Arab, Ahmed Aboul Gheit berkata, penyambungan memasuki tanah Palestis itu bakal memusnahkan prospek damai pada masa hadapan dan mengancam kestabilan serantau, lapor AFP.

Dalam satu kenyataan bersama tujuh negara Eropah, Belgium, Britain, Estonia, Perancis, Jerman, Ireland dan Norway memberi amaran bahawa usaha penyambungan oleh Israel itu merosakkan prospek mengembalikan proses damai Asia Barat.

“Di bawah undang-undang antarabangsa, penyambungan ini akan menjejaskan hubungan rapat kami dengan Israel dan tidak akan diiktiraf,” kata tujuh negara berkenaan.

Seminggu sebelum Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyanhu dijangka memulakan proses penyambungan bagi memasuki tanah Palestin itu, sidang Majlis Keselamatan PBB (UNSC) memberikan peluang terakhir untuk komuniti antarabangsa menggesa beliau mengubah keputusan.

“Saya menggesa Israel melupakan rancangan itu,” kata Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres dalam persidangan maya.

Penyelaras PBB untuk Asia Barat, Nikolai Mladenov, berkata rancangan berkenaan mengubah situasi hubungan Israel – Palestin.

“Ia berisiko merosakkan usaha proses damai selama lebih suku abad oleh komuniti antarabangsa, yang mahu mewujudkan masa depan dan keamanan untuk kehidupan rakyat Palestin,” katanya

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here