Pendaratan penyu meningkat dalam tempoh PKP

Pusat Konservasi dan Penerangan Penyu (PKPP) Rantau Abang di Dungun merekodkan peningkatan jumlah pendaratan penyu sebanyak 3,783 dalam tempoh 5 bulan pertama tahun ini.

Ketua PKPP Rantau Abang, Mohammad Firdaus Abdillah berkata ia peningkatan hampir 70% berbanding 2,573 pendaratan penyu dalam tempoh yang sama tahun lepas.

“Kami tidak menolak kemungkinan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lepas meningkatkan pendaratan penyu di Terengganu kerana kurangnya gangguan di pantai sepanjang tempoh berkenaan.

“PKP ini tidak boleh dijadikan parameter ukuran kerana ianya baru terjadi pada 2020 dan tidak boleh dijadikan rujukan disebabkan tiada PKP sebelum ini yang berulang.

“Selain itu, pantai pendaratan penyu utama di Terengganu sememangnya diletakkan notis larangan orang awam berada di pantai bermula 5.00 petang sehingga 8.00 pagi. Oleh itu, perubahan trafik orang awam ke pantai sangat minimum sama ada sebelum atau sepanjang tempoh PKP.

“Bagaimanapun, impak PKP sangat positif terutama di pulau-pulau peranginan kerana trafik bot pelancong berkurangan dengan mendadak dan kesannya dapat dilihat dengan berkurangnya laporan kematian penyu kerana terkena kipas bot,” katanya kepada Bernama hari ini.

Daripada jumlah 3,783 pendaratan itu, 3,780 adalah pendaratan penyu Agar manakala 3 lagi adalah pendaratan penyu Karah.

Berdasarkan rekod dan kerja pemuliharaan penyu yang dijalankan sejak 1990-an yang mana beberapa tempat telah dijadikan pusat pemuliharaan penyu, Firdaus tidak menolak kemungkinan anak penyu yang ditetaskan pada 2000 mula naik mendarat pada tahun ini setelah mencapai tempoh matang untuk bertelur.

“Jika perkara ini benar, maka, lambakan penyu akan bermula tahun 2020 dan akan terus menerus meningkat untuk tahun-tahun mendatang.

“Pendapat ini juga berasaskan kepada pendaratan di Pulau Redang yang bermula pada tahun 1993 dan berlaku peningkatan pendaratan penyu pada tahun 2013 iaitu selepas 20 tahun program pemuliharaan dilaksanakan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here