Banjir: Polis pertingkat kawalan pencegahan jenayah

Polis Melaka memberi jaminan untuk mempertingkat kawalan pencegahan jenayah susulan banjir yang melanda beberapa kawasan di negeri berkenaan sejak Khamis lepas.

Ketua Polis Melaka Datuk Abdul Majid Mohd Ali berkata, mangsa yang terjejas akibat bencana itu juga tidak perlu bimbang untuk berpindah ke pusat pemindahan sementara (PPS) kerana risau barangan berharga yang di-tinggalkan sebaliknya perlu mengikut arahan demi menjamin keselamatan mereka.

“Mangsa yang ditempatkan di PPS juga dinasihatkan supaya melaporkan ketiadaan mereka di rumah kepada pihak polis di kawasan berdekatan bagi membolehkan pihak berkuasa melakukan rondaan secara rapi di kawasan kediaman yang ditinggalkan bagi memastikan ia kekal selamat,” katanya kepada pemberita selepas meninjau sekatan jalan raya Ops Benteng di Ujong Pasir di sini, malam kelmarin.

Abdul Majid berkata, selain rondaan pencegahan jenayah, polis turut membantu pasukan keselamatan lain memindahkan mangsa yang terkesan dengan bencana tersebut.

Menurut aplikasi infoBencanaJKM, mangsa banjir di Melaka menurun kepada 218 orang pada jam 9 pagi semalam berbanding 229 mangsa pada 9 malam kelmarin.

Kesemua 218 mangsa itu membabitkan 52 keluarga dari tiga daerah dan masih ditempatkan di empat PPS di negeri ini dengan tiada jalan utama ditutup serta cuaca dilaporkan cerah pada pagi ini (semalam).

Dalam pada itu, Abdul Majid berkata walaupun Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di negeri ini berakhir kelmarin, namun penguatkuasaan undang-undang juga dipertingkat bagi memastikan masyarakat terus mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi memutuskan rantaian COVID-19.

“Dalam fasa seterusnya kita juga akan memberi tumpuan terhadap Ops Benteng untuk mengekang kemasukan pendatang asing tanpa izin.

“Walaupun 12 sekatan jalan raya telah tamat tapi kita mengekalkan sekurang-kurangnya enam sekatan jalan raya lagi dengan memberi tumpuan terhadap Ops Benteng terutama di kawasan pesisir pantai yang menjadi lokasi panas pendaratan pendatang tanpa izin,” katanya.

Abdul Majid berkata, sepanjang tempoh pelaksanaan PKPB dari 9 hingga 21 November lepas, sebanyak 181,148 kenderaan diperiksa di semua sekatan jalan raya di negeri ini dengan 806 kende-raan diarah berpatah balik.

Katanya, polis Melaka juga meluluskan 38,210 permohonan rentas negeri manakala 202 telah ditolak kerana tidak mematuhi arahan selain 12,341 premis telah diperiksa bagi pematuhan sepanjang pelaksanaan PKPB selain 38 tangkapan serta 125 kompaun dikeluarkan kerana melanggar PKPB. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here