Ketua Pengarah Bomba: Larutan yang digunakan untuk kerja pembasmian kuman mengandungi lapan jenis bahan kimia

PUTRAJAYA: Larutan yang digunakan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat untuk operasi sanitasi dan pembasmian kuman awam di kawasan berisiko tinggi Covid-19 mengandungi lapan jenis bahan kimia, kata Ketua Pengarahnya, Datuk Mohammad Hamdan Wahid.

Dia mengatakan bahan kimia, yang merangkumi etanol, natrium hipoklorit dan benzalkonium klorida, dipilih atas nasihat Kementerian Kesihatan.

“Kami melakukan penyelidikan mengenai bahan kimia yang terdapat di Malaysia dan boleh digunakan di tempat-tempat tertentu.

“Kami menggunakan etanol dengan kandungan alkohol 60% ke atas dan natrium hipoklorit 0,5% untuk operasi,” katanya kepada Bernama.

Mohammad Hamdan berkata, pihaknya juga berunding dengan Jabatan Kimia mengenai prosedur operasi standard (SOP) untuk penggunaan bahan kimia tersebut untuk memastikan kebersihan dan pembasmian kuman di tempat awam sesuai dengan protokol yang ditetapkan.

Dia mengatakan hingga kini, jabatan itu telah melakukan operasi sanitasi di 130 zon yang dikenal pasti oleh Kementerian Kesihatan, termasuk lokasi di bawah perintah kawalan pergerakan yang ditingkatkan (MCO).

Ditanya apakah proses itu juga dilakukan di daerah zona hijau, dia mengatakan ada permintaan dari pemerintah daerah dan pemerintah negeri untuk melakukan latihan pembasmian kuman di sana.

“Ada juga kawasan seperti pasar Selayang di mana jabatan itu harus mengulangi operasi sanitasi, kerana ia adalah zon merah Covid-19,” tambahnya.

Mohammad Hamdan mengatakan bahawa pada 30 April, mereka telah melakukan sejumlah 117 operasi sanitasi awam, meliputi 10 zona merah dan 31 zon kuning di berbagai negeri.

“Operasi itu melibatkan premis perniagaan, terminal pengangkutan awam, tempat ibadah, pasar dan kawasan perumahan,” katanya, sambil menambah bahawa jabatan itu telah menjalankan 544 operasi sanitasi dan pembasmian kuman awam di kemudahan polis, termasuk ibu pejabatnya di Bukit Aman.

Selain kemudahan polis, operasi sanitasi dan pembasmian kuman juga dilakukan di 316 balai bomba di seluruh negara serta kemudahan Jabatan Penjara dan depot tahanan Imigresen di seluruh negara.

Mengenai peralatan pelindung diri (PPE) yang digunakan oleh anggota jabatan, dia mengatakan ia bergantung pada tugas yang sedang dilakukan.

“PPE untuk kerja-kerja pembasmian kuman harus lebih tinggi standard dan satu set lengkap kerana kandungan kimia lebih tinggi. PPE untuk sanitasi awam lebih tipis kerana kandungan kimia lebih ringan,” katanya. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here