Negara G20 desak akses global kepada vaksin COVID-19

Negara-negara G20 menekankan keperluan bagi akses global kepada vaksin koronavirus di satu sidang kemuncak maya anjuran Arab Saudi kelmarin yang didominasi usaha untuk menangani pandemik dan kemelesetan global terburuk sejak beberapa dekad yang lalu.

Para pemimpin dunia, termasuk Presiden Amerika Syarikat Donald Trump yang enggan mengaku kalah dalam pilihan raya yang getir, muncul dalam beberapa tingkap di atas skrin yang berkelip, dalam satu webinar taruhan tinggi yang diadakan di tengah-tengah pandemik yang marak.

Para pemimpin bertemu dalam talian untuk sidang selama dua hari ketika usaha antarabangsa dipertingkatkan untuk mengeluarkan vaksin koronavirus secara besar-besaran selepas kemajuan dicapai dalam uji kaji, dan ketika seruan semakin meningkat bagi negara-negara G20 untuk menampung kekurangan pembiayaan sebanyak AS$4.5 bilion (RM19.4 bilion).

“Walaupun kita optimis tentang kemajuan yang dicapai dalam usaha membuat vaksin, terapeutik dan alat diagnostik bagi COVID-19, kita mesti berusaha untuk mewujudkan keadaan bagi akses yang berpatutan dan saksama kepada alat ini bagi semua orang,” kata tuan rumah sidang kemuncak itu, Raja Salman dari Arab Saudi.

“Kita ada kewajipan untuk menyahut cabaran bersama-sama di sidang kemuncak ini dan memberikan mesej harapan dan jaminan yang jelas kepada rakyat kita dengan meluluskan dasar untuk mengurangkan kesan daripada krisis ini,” katanya kepada para pemimpin dunia dalam ucapan pembukaan.

Presiden China Xi Jinping bercakap mengenai keperluan untuk membina “dinding global menentang COVID-19” dan menyeru kepada negara-negara G20 untuk membantu mengagihkan vaksin “secara adil dan cekap”, menurut agensi berita kerajaan Xinhua.

Presiden Perancis Emmanuel Macron pula berkata krisis kesihatan sekarang merupakan “satu ujian bagi G20”, dan menegaskan “tindak balas berkesan kepada pandemik tidak akan ada jika ia bukan tindak balas global”.

Ketika acara yang merintis jalan itu bermula, beberapa perkara aneh berlaku pada awalnya, dengan seseorang yang kedengaran memberitahu Raja Salman bahawa “seluruh dunia sedang menonton” sebelum acara itu bermula dan Xi dipercayai terpaksa mendapatkan bantuan teknikal.

Dengan harapan Arab Saudi bagi perbarisan besar-besaran yang dimusnahkan oleh pandemik, acara itu telah dikurangkan kepada sesi dalam talian singkat bagi apa yang disebut oleh pemerhati sebagai “diplomasi digital”.

Walaupun terpaksa melupakan kebanyakan upacara biasa yang gilang-gemilang, Arab Saudi melancarkan persidangan dengan satu pertunjukan akrobatik udara di ruang udara Riyadh.

Selain Xi dan Macron, Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan turut berucap kepada hadirin, di mana sumber berkata perubahan iklim adalah antara isu-isu utama dalam agenda.

Trump, yang masih menolak kekalahannya dalam pilihan raya, disambung seketika dengan persidangan dan “bercakap tentang tindakan agresif dan langkah keselamatan yang diambil oleh Amerika Syarikat untuk melindungi golongan lemah, merintis rawatan bersejarah, dan membuat vaksin dan terapi pada kelakuan yang mencipta rekod, yang akan menyelamatkan jutaan nyawa,” menurut satu kenyataan Rumah Putih. Selepas itu, beliau keluar untuk bermain golf.

Ramai pemimpin G20 sudah mengucapkan tahniah kepada pencabarnya yang bakal menjadi presiden, Joe Biden.

Negara-negara G20 sudah menyumbang lebih AS$21 bilion (RM90 bilion) untuk memerangi pandemik, yang sudah menjangkiti 56 juta orang pada peringkat global dan mengorbankan 1.3 juta orang, selain menyuntik AS$11 trilion (RM47.3 trilion) untuk “melindungi” ekonomi dunia yang terjejas teruk akibat virus, kata penganjur.

Negara-negara G20 mesti membantu menampung kekurangan pembiayaan sebanyak AS$4.5 bilion dalam apa yang dipanggil ACT-Accelerator, seperti apa yang dituntut oleh perdana menteri Norway, presiden Afrika Selatan, dan ketua-ketua Kesatuan Eropah dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia dalam sepucuk surat bersama kepada kumpulan itu.

Program itu menggalakkan pengagihan vaksin COVID-19 yang saksama, termasuk negara miskin, untuk mengekang pandemik.

Rekod hak asasi manusia Arab Saudi menyelubungi persidangan, selepas aktivis dan keluarga aktivis yang dipenjara melancarkan kempen bertenaga untuk menarik perhatian kepada isu tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here