Lima perkara asas PH perlu buat untuk menghadapi PRU-15

Mulakan perbincangan agihan kerusi di kalangan parti komponen. Ianya tidak sukar kerana agihan ketika PRU14 sudah boleh dijadikan asas. Hanya kerusi-kerusi dari PPBM dan Warisan sahaja yang perlu diagihkan kepada tiga parti komponen Pakatan Harapan (PH).

Pengarah Komunikasi dari ketiga-tiga parti komponen perlu mengadakan sidang media secara bersama dan berkala (setiap dua minggu atau setiap bulan) bagi menjelaskan segala isu-isu politik yang melibatkan kepentingan negara, rakyat, dan PH.

Unit Media PH perlu ditubuhkan segera dengan peruntukan yang munasabah bagi menggerakkan dan menyebarkan ‘messagging’ kepada rakyat secara bersepadu.

 Mesyuarat Majlis Presiden PH perlu lebih fokus di dalam menentukan hala tuju dan pendekatan Pakatan Harapan. Setiap gerakan politik hendaklah diputuskan bersama di dalam Majlis Presiden secara konsensus.

Program turun padang atau jerayawara (roadshow) oleh pemimpin ketiga-ketiga parti perlu dibuat lebih kerap dan disesuaikan dengan prosedur operasi standard (SOP) pandemik Covid-19.

Sekiranya perkara-perkara asas ini tidak dapat digerakkan dalam masa yang terdekat, saya fikir rombakan besar-besaran perlu dibuat di peringkat kepimpinan tertinggi ketiga-ketiga parti komponen PH.

Para pemimpin utama PH juga wajar diperingatkan tentang amanah kepimpinan, akauntabiliti, dan kebertanggungjawaban. Harapan dan pengorbanan para pendokong jangan dipersia-siakan.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here