Petronas kekal komited bayar kerajaan dividen RM18 bilion

Petroliam National Bhd (Petronas) telah mengulangi komitmennya untuk membayar dividen sebanyak RM18 bilion kepada kerajaan seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2021, kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Tengku Muhammad Taufik Tengku Aziz.

Bercakap kepada pemberita semasa sidang media maya untuk mengumumkan keputusan kewangan kumpulan pada Jumaat (26 Feb), beliau menjelaskan Petronas belum menerima sebarang permintaan tambahan daripada kerajaan mengenai dividen khas, sambil berkata bahawa sebarang keputusan mengenai dividen khas akan dibuat berdasarkan keupayaan syarikat minyak negara itu.

Kumpulan itu perlu meneliti kos operasinya, perbelanjaan modal dan keupayaan Petronas dalam memberi perkhidmatan kepada hutangnya sebelum bersetuju dengan dividen khas, katanya. 

”Kami perlu mempertimbangkan keperluan syarikat dalam mewujudkan penampan untuk menghadapi sebarang ketidakstabilan. Kami sentiasa membuat keputusan berdasarkan kemampuan yang kami ada. Jika kami menerima sebarang permintaan, kami akan membentangkannya kepada lembaga pengarah dan setakat ini, kami berpuas hati dengan pembayaran dividen RM18 bilion kepada kerajaan,” katanya. 

Tahun lepas, Petronas telah membayar sejumlah RM34 bilion dividen kepada kerajaan persekutuan.

Sejak wabak COVID-19 pada Mac 2020, Petronas telah menyumbang ke arah usaha menangani pandemik COVID-19 dan nilai usaha serta inisiatifnya mencecah hampir RM44 juta. 

Sehingga 31 Dis 2020, keperluan  perubatan bernilai RM5.3 juta termasuk peralatan perlindungan diri, sanitasi, pembasmi kuman, topeng muka serta bekalan makanan telah diagihkan kepada masyarakat dalam operasi domestik dan antarabangsanya seperti di Azerbaijan, Brazil, Brunei, Kanada, Gabon, India, Indonesia, Iraq, Mexico, Myanmar, Selatan Sudan and Suriname.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here