Konstabel polis ditahan terlibat kes samun

Seorang konstabel polis antara empat lelaki yang ditahan kerana dipercayai terlibat dengan kes samun membabitkan seorang lelaki warga Nepal di sekitar daerah Iskandar Puteri di sini, tengah malam kelmarin.

Ketua Polis Daerah Iskandar Puteri Dzulkhairi Mukhtar berkata, tiga lagi yang ditahan terdiri daripada pekerja binaan, pemandu bas serta pemandu lori tunda berumur antara 20 dan 35 tahun yang kini direman sehingga 9 Mei.

Beliau berkata, bertindak atas maklumat, pasukan polis daerah Iskandar Puteri membuat tangkapan ke atas empat individu terbabit di kawasan Gelang Patah dan Mutiara Rini dan siasatan mendapati salah seorang daripada mereka mempunyai tiga rekod jenayah lampau.

Dalam satu kenyataan malam tadi, polis juga membuat rampasan di beberapa lokasi, termasuk Mutiara Rini, Gelang Patah, tapak Indah Water Kota Iskandar serta kawasan flat Taman Ungku Tun Aminah.

Antara yang dirampas ialah lima telefon bimbit pelbagai jenama, satu kad kuasa polis, sepasang gari tangan, sebuah kereta jenis Toyota Vios dan sebuah kereta Honda City.

“Siasatan lanjut masih dijalankan. Polis Iskandar Puteri percaya dengan tertangkapnya sindiket ini, beberapa kes samun berkumpulan berlaku sepanjang bulan ini berjaya diselesaikan,” katanya.

Kes disiasat di bawah Seksyen 384 Kanun Keseksaan, Seksyen 379(A) Kanun Keseksaan dan Seksyen 170 Kanun Keseksaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here