Membubarkan DUN, adakan pilihan raya negeri, Zahid mencadangkan berikutan krisis politik di Melaka

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi mencadangkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka dibubarkan bagi membuka laluan kepada pilihan raya negeri susulan kerajaan pimpinan Ketua Menteri Sulaiman Md Ali tumbang selepas empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) menarik sokongan. Ahli Parlimen Bagan Datuk itu berkata, rakyat perlu diberi mandat untuk memilih semula kerajaan yang boleh mentadbir negeri itu.

Saya tidak mengapa kehilangan kerajaan negeri Melaka yang dikuasai oleh parti saya tetapi tunggulah, saya fikir elok diadakan pilihan raya negeri baharu supaya DUN Melaka dibubar dan kita beri mandat semula kepada rakyat untuk memilih pihak mana yang boleh mentadbir negeri itu dan negara kita, kata Zahid ketika membahaskan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) di Dewan Rakyat hari ini.

Zahid turut berharap kemelut politik yang berlaku di Melaka tidak berulang di Putrajaya. Begitu juga apa sedang kita perhati di Melaka sekarang ini, saya harap perkara itu tak menular untuk Ahli Dewan Rakyat, katanya. Terdahulu, kerajaan Melaka diketuai Sulaiman tumbang selepas bekas Ketua Menteri Idris Haron daripada Umno bersama tiga lagi ADUN mengumumkan hilang kepercayaan dan menarik sokongan terhadap kerajaan negeri.

Tiga lagi ADUN yang dilihat hadir pada sidang media mengumumkan perkara itu adalah ADUN Pengkalan Batu Norhizam Hassan Baktee, ADUN Telok Mas Noor Effandi Ahmad dan ADUN Pantai Kundor Nor Azman Hassan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here