Pesalah dadah di Singapura mungkin hadapi hukuman lebih berat

SINGAPURA: Pesalah yang memiliki jumlah dadah terkawal tertentu yang besar, seperti kokain atau ganja, mungkin menghadapi hukuman lebih berat jika cadangan pindaan undang-undang dadah Singapura diluluskan di Parlimen.

Kementerian Dalam Negeri (MHA) juga sedang mencari cara bagi memperkukuh undang-undang untuk memerangi penggunaan bahan psikoaktif baru (NPS) yang semakin meningkat dan mengurangkan keperluan pihak berkuasa untuk sentiasa mengikuti varian NPS yang berkembang.

MHA membentangkan Rang Undang-undang Penyalahgunaan Dadah (Pindaan) dan Rang Undang-undang Perlembagaan Republik Singapura (Pindaan) di Parlimen kelmarin. Antara cadangan utama kementerian itu ialah rangka kerja perundangan baru untuk menangani ancaman NPS dengan lebih baik, yang menghasilkan kesan yang sama atau mirip kepada ubat-ubatan terkawal. Di bawah rangka kerja ini, bahan berkenaan tidak akan dikawal berdasarkan struktur kimianya, namun sebaliknya berdasarkan kapasitinya untuk menghasilkan kesan psikoaktif.

Ini susulan kementerian itu menyatakan ia sedang mengkaji semula undang-undang untuk menangani NPS tiga tahun lalu, ketika kemunculan varian baru bahan sedemikian yang dihasilkan dengan kadar pantas bagi mengelak klasifikasi sebagai ubat terkawal Kelas A.

MHA juga bercadang untuk meminda Perlembagaan untuk membenarkan penangkapan dan penahanan pengguna NPS untuk rawatan serta pemulihan. Pada masa sama, MHA, dalam kenyataan media, berkata peningkatan hukuman yang dicadangkan kerana memiliki dadah terkawal terpilih – yang ‘menyebabkan kemudaratan paling serius’ – melebihi hukuman berat tertentu akan termasuk hukuman sebat.

Ubat-ubatan ini adalah Methamphetamine, Morfin, Diamorphine (heroin tulen), Candu, Kokain, Ganja, resin ganja dan campuran ganja. MHA menyatakan bahawa rangka kerja hukuman semasa untuk pemilikan dadah ‘tidak mengambil kira secukupnya potensi bahaya yang boleh disebabkan’ oleh mereka yang memiliki kuantiti dadah banyak.

Pada masa ini, mereka yang didapati memiliki dadah terkawal boleh menghadapi hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda SGD$20,000 (RM65,700) atau kedua-duanya sekali manakala tiada hukuman berkanun minimum untuk mana-mana jumlah dadah.

Jika pindaan perundangan yang dicadangkan diluluskan, mereka yang memiliki sekurang-kurangnya 10 gram tetapi kurang daripada 15 gram diamorphine akan menghadapi hukuman penjara minimum 10 tahun dan lima sebatan. Hukuman maksimum adalah dua kali ganda daripada jumlah terbabit.

MHA berkata, sejak beberapa tahun sejak kebelakangan ini, Biro Narkotik Pusat (CNB) memerhatikan bahawa sindiket sanggup berurusan dalam kuantiti yang lebih besar bagi dadah terkawal dalam setiap transaksi. Peralihan ini mungkin berkait rapat dengan pengguna yang membeli ubatan dalam kuantiti yang lebih besar dalam satu transaksi, dan bukannya berbilang pembelian kuantiti yang lebih kecil, menurut kenyataan sama. – AGENSI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here