KDN lancar pelan holistik pastikan Malaysia bebas pendatang tanpa izin

PUTRAJAYA – Pelan Holistik Penguatkuasaan Pendatang Asing Tanpa Izin akan dilancarkan tahun depan bagi memerangi secara komprehensif masalah kebanjiran pendatang tanpa izin di negara ini.

Pelan itu adalah satu usaha untuk memastikan Malaysia mencapai sifar pendatang tanpa izin dalam tempoh ditetapkan menerusi langkah memperkukuh tadbir urus dan menambah baik sistem kerja penguatkuasaan sedia ada.

Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pelan holistik yang dirangka Kementerian Dalam Negeri (KDN) membabitkan kerjasama strategik antara pelbagai kementerian dan agensi berkaitan berteraskan penguatkuasaan undang-undang yang lebih tegas dan tindakan yang lebih berkesan.

Katanya kebanjiran pendatang tanpa izin harus ditangani dengan penguatkuasaan dan tindakan undang-undang lebih tegas agar senario itu tidak terus menjadi isu nasional yang berterusan membawa impak negatif terhadap aspek sosial dan perundangan negara ini.

“Tahun ini kami telah mencapai banyak kejayaan dari segi menangani masalah pendatang asing tanpa izin dan pelan ini menggariskan rancangan atau langkah untuk tempoh lima tahun akan datang, dan saya mulakan pada 2020.

“Menerusi pelan ini, kami mahu tentukan tiap-tiap tahun tahap keberadaan pendatang tanpa izin akan menurun sampai ke satu tahap tiada lagi pekerja asing memasuki atau bekerja tanpa izin di negara ini,” katanya kepada Bernama di sini, baru-baru ini.

Pelan holistik bertujuan mengatasi masalah kebanjiran pendatang tanpa izin yang mula dihasilkan pada Jun lepas itu turut melibatkan peranan kerajaan negeri, Pihak Berkuasa Tempatan, Majlis Pengurusan Komuniti Kampung dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung.

Antara lain, objektif pelan itu adalah untuk mewujudkan satu ekosistem yang tidak selesa kepada pendatang tanpa izin dalam meneruskan kehidupan seharian mereka melalui pendekatan mendaya upaya agensi penguat kuasa dan kawal selia sedia ada serta meningkatkan kerjasama strategik dan kesedaran masyarakat setempat.

Pelan itu menggariskan lima strategi membanteras pendatang tanpa izin, iaitu strategi operasi penguatkuasaan, strategi perundangan dan dasar, strategi kawalan sempadan dan pintu masuk, strategi pengurusan warga asing dan strategi berkaitan media dan publisiti.

Dengan pelancaran pelan itu kelak, Muhyiddin membayangkan tiada lagi program pemutihan atau ‘amnesty’ kepada pendatang tanpa izin akan dilaksanakan KDN seperti amalan kerajaan sebelum ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here