Malaysia lonjak ke kedudukan 51 dalam indeks persepsi rasuah

KUALA LUMPUR –

Malaysia melonjak ke kedudukan 51 daripada 180 negara bagi Indeks Persepsi Rasuah (CPI) Transparency International (TI) untuk tahun 2019.

Presiden Transparency International Malaysia (TI-M) Dr Muhammad Mohan berkata skor Malaysia juga meningkat sebanyak 53 daripada 100 mata dalam tinjauan CPI, peningkatan daripada 47 mata yang diperoleh pada tahun sebelumnya.

Beliau berkata peningkatan kedudukan global itu adalah disebabkan tindakan segera yang diambil kerajaan Pakatan Harapan (PH) untuk menangani skandal dalam 1Malaysia Development Berhad (1MDB), SRC International, Felda dan Tabung Haji selepas mengambil alih pentadbiran.

Muhammad berkata demikian dalam sidang media ketika mengumumkan CPI Malaysia untuk tahun 2019 di sini. CPI itu dikeluarkan oleh Transparency International, sebuah gabungan global menentang rasuah, hari ini.

Skor dan kedudukan CPI itu adalah berdasarkan 13 tinjauan dan penilaian pakar yang mengukur tahap persepsi rasuah dalam sektor awam negara pada skala daripada sifar (dianggap paling rasuah) ke 100 (paling bersih).

Dalam kalangan 10 negara ASEAN, Malaysia berada pada kedudukan ketiga selepas Singapura dan Brunei Darussalam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here