29 anggota polis kuarantin diri sendiri

IPOH: Seramai 29 orang anggota polis di Perak telah dikuarantin sendiri di rumah bersama keluarga mereka sebagai langkah berjaga-jaga terhadap Covid-19, kata Comm Datuk Razarudin Husain.

Ketua Polis Perak berkata pada Rabu (25 Mac) langkah-langkah itu diambil kerana kakitangan dan keluarga mereka tidak baik.

“Bagaimanapun, 13 orang lain yang merupakan sebahagian daripada langkah kuarantin diri sebelum ini telah mengesahkan negatif untuk virus itu, dan dibenarkan untuk meneruskan tugas mereka.

“Pegawai polis perlu sihat dan sihat untuk memastikan perintah kawalan pergerakan (MCO) berjalan dengan lancar, jadi jika lelaki kita tidak berasa sihat, kami pastikan mereka diuji dengan pantas,” katanya kepada pemberita.

Terdahulu, Communal Razarudin dan Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu melawat sekatan jalan sepanjang Jalan Tambun sempena sambutan Hari Polis ke-213.

Menurut ketua polis, di Perak, 95% orang mematuhi MCO, sementara baki 5% adalah mereka yang perlu keluar untuk mendapatkan bekalan makanan, mempunyai temu janji atau diminta bekerja.

“Pemeriksaan di plaza tol semuanya menyaksikan pengurangan jumlah kenderaan masuk ke negeri ini juga.

“Saya gembira bahawa rakyat Perak mematuhi peraturan dan”, katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here