Kondo KL di bawah EMCO selepas 17 kes dikesan

PETALING JAYA: Penduduk kondominium di pusat bandar Kuala Lumpur akan menghadapi sekatan pergerakan ketat selepas 17 kes disahkan oleh Covid-19 yang dikesan di sana, kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Bermula hari ini, perintah kawalan gerakan yang dipertingkatkan (MCO) akan menjejaskan 3,200 penduduk di 502 unit kondominium dan premis perniagaan, katanya.

“Kementerian Kesihatan mengesahkan 17 kes positif Covid-19 di Menara City One di Jalan Munshi Abdullah, Kuala Lumpur.

“Berdasarkan bilangan kes dan nasihat dari Kementerian Kesihatan, ia telah diputuskan bahawa fasa ketiga MCO perlu dilaksanakan, iaitu MCO yang dipertingkatkan, dari 31 Mac hingga 13 April.

“Tindakan ini akan membolehkan pengesanan kes dari unit ke unit dalam tempoh 14 hari,” kata Ismail Sabri dalam satu kenyataan semalam.

Beliau berkata bukan pemastautin atau pelawat tidak dibenarkan masuk ke premis itu dan semua aktiviti perniagaan harus dihentikan dengan serta-merta kecuali penjualan barang keperluan.

“Penduduk boleh memesan makanan melalui perkhidmatan penghantaran. Akan ada pangkalan perubatan di menara dan semua pintu masuk dan keluar akan ditutup. “Polis, tentera, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia dan sukarelawan Rela akan menjaga kawasan tertutup.

“Penduduk yang memerlukan bantuan boleh menghubungi hotline khas di 03-2694 3243 / 03-4026 7222 atau 013-329 5141,” kata Ismail Sabri.

MCO yang dipertingkatkan sudah ada di dua buah kampung di Johor dan tujuh buah kampung di Hulu Langat kerana kenaikan kes Covid-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here