Mengekalkan jarak sosial untuk memecahkan rantai : Noor Hisham

PUTRAJAYA: Malaysia telah memasuki hari ke-14 perintah kawalan pergerakan (MCO), negara mencatatkan bilangan pesakit yang paling tinggi yang diperoleh dan dibebaskan pada 91 tahun.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah (gambar) bagaimanapun berkata rakyat Malaysia perlu terus mengekalkan jarak sosial dalam beberapa minggu akan datang untuk “memecahkan rantaian” wabak Covid-19.

“Kita semua mesti bersama sebagai satu dan mengikut susunan rumah tinggal. Kementerian Kesihatan akan meneruskan aktiviti kesihatan awam dan menjalankan pengesanan kes aktif.

“Kami boleh meningkatkan ujian dan juga mengenal pasti kumpulan sasaran. Kami menguji mereka dan mengasingkan mereka lebih awal. Kemudian kita boleh memecahkan rantaian Covid-19.

“Dua minggu akan datang adalah terpulang kepada anda dan saya. Jika kita semua boleh mempunyai disiplin sosial, saya pasti kita boleh ‘meratakan lengkung’ dan itu bermakna mengelakkan kenaikan eksponen dalam kes Covid-19.

“Jika tidak, ramalan oleh JP Morgan dan Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia bahawa akan ada peningkatan kes pada pertengahan April akan berlaku,” kata Dr Noor Hisham pada sidang akhbar.

Beliau menegaskan bahawa Malaysia mempunyai 150 hingga 200 kes baru setiap hari dengan lapan kes positif dalam 100 ujian, yang digambarkan sebagai “stabil”.

“Kami khuatir akan terdapat pancang secara tiba-tiba sebanyak 900 hingga 1,000 kes sehari. Setakat ini, kenaikan eksponen tidak berlaku.

“Tetapi kami bersedia untuk yang paling teruk dan juga berharap yang terbaik,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata negara akan berada dalam kedudukan yang lebih baik pada minggu pertama April untuk memutuskan sama ada MCO akan dilanjutkan atau tidak.

Setakat ini, 479 pesakit Covid-19 di Malaysia telah pulih, yang diterjemahkan kepada 18.2% daripada jumlah kes yang disahkan di negara ini.

Semalam, Dr Noor Hisham juga mengumumkan 156 kes yang baru disahkan, menjadikan jumlah negara mencapai 2,626 kes.

Beliau berkata, 94 pesakit sedang dirawat di unit penjagaan rapi, dengan 62 daripadanya memerlukan ventilator.

Beliau juga mengumumkan bahawa tiga lagi pesakit telah meninggal dunia, menjadikan jumlah kematian Covid-19 di Malaysia kepada 37 orang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here