MTUC: Memaksa kakitangan keluar untuk bekerja melanggar MCO

PETALING JAYA: Ketika ini perintah kawalan pergerakan (MCO) memasuki minggu ketiga, beberapa majikan terus melanggar undang-undang dengan memaksa pekerja mereka datang bekerja, kata kesatuan pekerja.

Presiden MTUC Datuk Abdul Halim Mansor menyuarakan kebimbangannya terhadap beberapa syarikat kecil dan sederhana (SME) yang mengarahkan kakitangan untuk bekerja, walaupun semasa MCO.

“Pekerja diberitahu untuk datang bekerja dan mereka akan menghadapi potongan gaji atau dipecat.

“Sebagai presiden MTUC, saya bimbang kerana majikan tidak konsisten dan mementingkan diri sendiri, dengan beberapa tempat kerja yang tidak menyediakan peralatan pelindung atau keselamatan diri,” katanya.

Sementara itu, pengendali sektor perkhidmatan penting seperti restoran dan perkhidmatan penghantaran makanan didapati tidak memikirkan kebajikan pekerja mereka.

Abdul Halim berkata sebuah restoran “Kelas A” didapati memindahkan kakitangannya dari cawangan yang diarahkan untuk ditutup untuk bekerja di cawangan yang dibenarkan beroperasi.

Perintah yang menyerupai ancaman dilemparkan kepada kakitangan, yang diminta untuk pergi cuti tahunan atau berhenti jika mereka enggan meletak jawatan, katanya.

“MTUC bimbang, kerana majikan dari PKS, restoran dan perkhidmatan penghantaran makanan adalah mementingkan diri sendiri.

“Contohnya, bagi syarikat penyampaian makanan, majikan tidak membuat wajib bagi pekerja untuk ditayangkan setiap hari untuk mengetahui sama ada mereka berisiko membawa virus,” katanya sambil menambah bahawa MTUC dan pekerja mendesak kerajaan untuk mengetatkan keperluan keselamatan dan kesihatan semasa MCO, yang berakhir pada 14 April.

Di antara syarat-syarat yang ditetapkan oleh MTUC mesti ada, majikan mendapatkan kebenaran kerajaan untuk beroperasi, menyediakan kenderaan untuk mengangkut pekerja ke dan dari rumah dan tempat kerja mereka, dan menyediakan pemeriksaan sebelum menaiki kenderaan dan sebelum memasuki premis kerja.

Majikan juga perlu menyediakan kemudahan rehat, termasuk makanan dan minuman, atau kemudahan lain yang diperlukan dan juga menyediakan elaun kesulitan untuk pekerja, kata Abdul Halim.

Sekiranya pekerja menghadapi masalah dengan majikan mereka dan memerlukan bantuan MTUC, Abdul Halim berkata dia boleh dihubungi secara peribadi di 012-382 6561 manakala setiausaha umum boleh dihubungi di 016-229 7279.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here