Tempat perlindungan kepada gelandangan di KL

KUALA LUMPUR: Lebih 500 orang yang kehilangan tempat tinggal yang tinggal di pelbagai bandar di sini diselamatkan dari jalan-jalan dan ditempatkan di kawasan perlindungan semasa perintah kawalan pergerakan.

Proses ini melibatkan kira-kira 100 orang kakitangan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dengan bantuan anggota polis, Jabatan Kebajikan Masyarakat Kuala Lumpur dan Bulan Sabit Merah Malaysia, yang bekerja sepanjang masa untuk mengumpulkan mereka dan keluarga mereka dari jalan-jalan dan membawa mereka ke tempat perlindungan.

Datuk Bandar Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan semalam berkata usaha untuk mengumpul orang-orang ini bermula pada pukul 11 ​​malam pada 26 Mac hingga 5 pagi pada hari berikutnya, dan rutin itu berterusan hingga hari Selasa.

“Kami mengenal pasti 14 titik panas untuk mencari orang-orang ini, yang kebanyakannya dilihat di kawasan Masjid Negara, Kotaraya dan Pasar Sentral,” katanya.

Kawasan lain yang dikenal pasti ialah Menara Maybank, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Masjid India, Jalan Tiong Nam, Masjid Jamek, KL Sentral, Jalan Silang, Pudu Sentral, Bank Bangkok, Brickfields dan beberapa pasar basah di bandar raya ini.

Masyarakat tanpa tempat tinggal, yang juga termasuk warga asing, adalah mereka yang ditinggalkan oleh keluarga mereka, orang yang sakit, miskin, mereka yang menderita penyakit jiwa, penagih dadah, alkohol dan bekas tahanan.

Mereka ditempatkan di pusat perlindungan Sentul Perdana (181 orang), dewan komuniti Tasik Ampang Hilir (62), dewan masyarakat Setiawangsa (95), dewan pelbagai guna Alam Damai di Cheras (30), pusat transit gelandangan di Jalan Pahang (99) dan Anjung Singgah Jalan Jang Lekiu (142).

Nor Hisham berkata individu dan keluarga mereka dipisahkan dari lelaki dan wanita, dengan syarat keperluan, tilam dan selimut.

Mereka juga disediakan dengan tiga kali sehari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here