Ismail Sabri: Rakyat Malaysia di Singapura tidak dibenarkan pulang buat masa ini

PUTRAJAYA: Kumpulan pekerja bersama Malaysia-Singapura mengenai Covid-19 akan mengadakan pertemuan untuk membincangkan perubahan kepada keadaan sebelum membenarkan rakyat Malaysia bekerja di republik itu untuk pulang, kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata sehingga perubahan itu dimuktamadkan, mereka tidak akan dibenarkan pulang ke Malaysia.

Beliau berkata mengikut perjanjian sedia ada, rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura dan mahu pulang ke rumah perlu diuji untuk Covid-19 di republik itu.

“Pihak berkuasa Singapura perlu mengeluarkan surat untuk membersihkan orang Covid-19. Selagi pihak berkuasa Singapura tidak membersihkannya, mereka tidak boleh kembali, “katanya pada Isnin (6 April).

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat beberapa perubahan kepada syarat-syarat dan kumpulan kerja bersama sedang mengusahakan keadaan baru.

“Saya percaya bahawa Kementerian Luar Negeri akan memaklumkan kepada kami pada mesyuarat esok mengenai syarat-syarat baru yang dipersetujui oleh Malaysia dan Singapura.

“Tetapi sekarang, kami tidak akan membenarkan rakyat Malaysia di Singapura kembali,” katanya.

Johor telah membuat rayuan ke Singapura untuk membolehkan rakyat Malaysia di republik itu pulang ke rumah secara berperingkat supaya dapat mengurusnya dengan lebih baik.

Menteri Besar Datuk Hasni Mohammad berkata jika kerajaan Singapura boleh membenarkan antara 1,000 dan 2,000 rakyat Malaysia pulang setiap hari, ia akan menjadi bantuan yang besar kepada kerajaan negeri.

Beliau berkata pengurusan Covid-19 di negeri ini unik kerana Johor mempunyai dua pintu masuk utama – Causeway dan Second Link – serta empat terminal feri antarabangsa.

Terdapat sekurang-kurangnya 45,000 rakyat Malaysia yang kini bekerja di Singapura yang ingin pulang ke rumah berikutan keputusan republik itu untuk mengenakan langkah yang lebih ketat untuk memasukkan Covid-19 di sana.

Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong pada hari Jumaat (3 April) mengumumkan langkah-langkah yang lebih ketat untuk menangani pandemik Covid-19 di negara ini, dengan kebanyakan tempat kerja ditutup esok dan semua sekolah berpindah ke pembelajaran berasaskan rumah penuh pada hari Rabu (8 April).

Lee berkata kecuali bagi sektor ekonomi utama dan perkhidmatan penting seperti restoran, pasar, pasar raya, klinik, hospital, utiliti, pengangkutan dan bank, semua premis kerja lain akan ditutup selama sebulan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here