Dua rumah pangsa di KL dibawah kawalan MCO yang ketat

KUALA LUMPUR: Selangor Mansion dan Malayan Mansion di Jalan Masjid India adalah dua lokasi terbaru yang akan ditempatkan di bawah perintah kawalan pergerakan (MCO) yang dipertingkatkan.

Difahamkan bahawa warga asing terdiri daripada kebanyakan penduduk di dua blok rumah pangsa lapan tingkat, yang mempunyai beberapa rumah kedai juga.

Rumah pangsa terletak berhampiran Jalan Tunku Abdul Rahman di sini.

Ia juga mengetahui MCO dipertingkatkan selepas 15 orang dari kawasan itu didiagnosis dengan Covid-19.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan pada hari Selasa (7 April) terdapat 15 kes positif Covid-19 di bangunan Mansion Selangor dan Malayan Mansion.

“Memandangkan jumlah kes, Kerajaan, seperti yang dinasihatkan oleh Menteri Kesihatan, memutuskan untuk melaksanakan arahan MCO yang dipertingkatkan keempat. MCO yang dipertingkatkan melibatkan kira-kira 6,000 penduduk dalam 365 unit kediaman dan komersil di bangunan.

Perintah ini berkuat kuasa mulai 7 April 2020 sehingga semua penduduk diskrining.

Sehingga kini, MCO yang dipertingkatkan telah dikuatkuasakan di tiga kawasan iaitu Kampung Sungai Lui di Hulu Langat, Menara City One di Jalan Munshi Abdullah, Kuala Lumpur, serta Kampung Datuk Ibrahim Majid dan Bandar Baharu Datuk Ibrahim Majid di Simpang Renggam.

Di bawah MCO yang dipertingkatkan, semua bukan pemastautin dan pengunjung dilarang masuk atau keluar dari kawasan tersebut.

Semua aktiviti perniagaan ditutup, kecuali kedai-kedai yang menjual barang-barang penting di dalam bangunan.

Penduduk dibenarkan membuat penghantaran makanan, yang mesti dihantar dan diambil dari kawasan yang ditetapkan.

Ismail Sabri berkata asas perubatan akan ditubuhkan di kawasan itu.

Memastikan pematuhan terhadap MCO yang dipertingkatkan, pihak polis, Angkatan Bersenjata, Pasukan Pertahanan Awam dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) akan menguruskan kawasan.

“Bagi pelaksanaan MCO yang lancar, semua penduduk dinasihatkan untuk bertenang dan memberi kerjasama sepenuhnya kepada pegawai Kementerian Kesihatan dan mematuhi arahan.

“Penduduk yang memerlukan bantuan atau mempunyai sebarang pertanyaan boleh menghubungi talian hotline pusat operasi DBKL yang ditetapkan di 03-4026 7222 atau 016-296 2982,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here