PM: Sebanyak RM1.3 bilion dana 1MDB dikembalikan ke Malaysia

PUTRAJAYA: Malaysia telah menerima dana 1MDB sebanyak US$ 300 juta (RM1.3bil) dari kerajaan Amerika Syarikat, yang menjadikannya sejumlah US$ 620 juta (RM2.38bil) dikembalikan sehingga kini.

U.S. returns another $300 million of recovered 1MDB funds to Malaysia

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengatakan ini mewakili dana yang diperoleh daripada penyitaan aset yang berkaitan dengan 1MDB di bawah Inisiatif Pemulihan Aset Kleptokrasi Jabatan Kehakiman (DoJ) AS.

Muhyiddin mengatakan bahawa pada 30 Oktober tahun lalu, ahli perniagaan buruan Low Taek Jho, juga dikenal sebagai Jho Low, telah mencapai penyelesaian dengan DoJ berkaitan dengan banyak tuntutan pelucutan yang diajukannya terhadap aset yang dibelinya dengan menggunakan wang 1MDB.

“US$ 300 juta mewakili beberapa aset yang telah dilucutkan dan kemudian dijual. Ini juga termasuk hasil dari aset berkaitan 1MDB yang diserahkan atau dilucutkan oleh individu yang dikaitkan dengan Jho Low.

MoF confirms receipt of US$300m in 1MDB funds | The Edge Markets“Kerajaan dengan senang hati berkongsi bahawa setakat ini, termasuk tahap terbaru US$ 300 juta, sejumlah US$ 620 juta (RM2.38 bilion) wang 1MDB, dalam bentuk penjualan hasil atau aset, telah dikembalikan , “kata Perdana Menteri dalam satu kenyataan pada hari Rabu (15 April).

Dia mengatakan bahawa proses untuk menjual aset yang masih ada di bawah pertimbangan pelucutan izin DoJ sedang berjalan.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pemerintah AS, khususnya Kedutaan AS di Kuala Lumpur, atas bantuan dan kerjasama mereka yang sangat baik dalam memfasilitasi pengembalian 300 juta dolar AS.

“Saya juga ingin memuji Menteri Kewangan dan Peguam Negara atas peranan mereka dalam proses perundingan.

“Usaha pemulihan aset 1MDB sedang berlangsung, dan kerajaan akan terus bekerjasama dengan Amerika Syarikat, DoJ dan kerajaan lain untuk memulihkan dan mengembalikan lebih banyak wang 1MDB pada masa akan datang,” katanya.

Dalam satu kenyataan pada hari Rabu, Kementerian Kewangan mengatakan dari US$ 320 juta lain yang diterima sebelumnya, US$ 57 juta adalah hasil penyelesaian dengan Red Granite Pictures sementara US$ 137 juta yang lain adalah hasil penjualan kepentingan Jho Low di Park Lane Hotel dan US$ 126 juta dari penjualan hakim kapal layar mewah, Equanimity.

Jumlah ini dikreditkan masing-masing pada bulan Mac 2019, April 2019 dan Disember 2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here