Tiada lagi amaran, terus akan ditangkap : Polis Selangor

PETALING JAYA: Masa untuk memberi amaran kepada orang-orang untuk mematuhi perintah kawalan pergerakan (MCO) sudah berakhir dan inilah masanya untuk penangkapan, kata timbalan ketua polis Selangor.

Wakil Komandan Datuk Arjunaidi Mohamed berkata setelah dua fasa MCO, orang ramai sudah tahu apa yang boleh atau tidak boleh mereka lakukan.

“Kami tidak akan lagi memberi amaran dan memberi nasihat. Sekarang kita akan menangkap mereka yang menentang MCO.

“Banyak yang bertanya mengapa kami tidak menggunakan pendekatan lembut dengan hanya memperingatkan orang, tetapi kami telah membiarkan orang-orang dengan peringatan dan nasihat.

“Saya rasa sudah cukup; sekarang adalah masa untuk bertindak, ”katanya kepada pemberita selepas melancarkan Sistem Peronda Aberdeen di balai polis Damansara di sini pada hari Khamis (16 April).

Pelancaran itu disaksikan oleh Petugas Jaya OCPD Asst Comm Nik Ezanee Mohd Faisal.

Sistem Peronda Aberdeen adalah sistem di mana kenderaan polis akan menurunkan beberapa anggota untuk meronda kawasan dengan berjalan kaki, bergerak ke kawasan lain, dan kemudian kembali dan menjemput mereka kemudian.

DCP Arjunaidi berkata, dia berharap sistem ini akan lebih berkesan dan membawa kepada kerja yang lebih efisien.

“Kami akan mempelajari sistem yang digunakan di sini dan memutuskan apakah kami akan memperkenalkannya ke daerah lain,” katanya.

Dia menambah bahawa rondaan ini akan dilakukan dalam pergeseran enam jam, dan anggota polis akan melakukan rondaan dengan berjalan kaki setiap jam.

Over 9,000 arrested for MCO violation as of yesterday, says Ismail ...“Mereka akan fokus pada tempat-tempat di mana orang berkumpul seperti pasar dan kawasan komersial,” katanya.

Ketika ditanya mengenai kadar pematuhan MCO di Selangor dalam beberapa hari terakhir, DCP Arjunaidi mengatakan bahawa dalam 24 jam terakhir sahaja, polis telah menahan 316 orang kerana melanggar perintah tersebut.

“Sejak MCO diumumkan (pada 18 Mac) kami telah menahan 2.255 individu dengan pelbagai kesalahan, termasuk menghalang penjawat awam.

“Dan 1.050 individu ini telah didakwa di mahkamah, termasuk 93 orang pada hari Rabu (15 April) itu sendiri,” katanya.

Sementara itu, ACP Nik Ezanee mengatakan dalam tiga hari terakhir, pematuhan MCO telah menurun kepada 80%.

“Kami melihat penurunan minggu ini berbanding dengan tahap pematuhan 90% sebelumnya.

“Orang perlu tahu bahawa pertempuran belum berakhir. Jangan pandang ringan. Kita semua perlu melakukan tugas kita dan tinggal di rumah, ”katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here