PETRON memberi PPE kepada Hospital di tujuh negeri

KUALA LUMPUR: Dalam menyokong perjuangan menentang COVID-19, Petron Malaysia telah menderma peralatan pelindung diri (PPE) untuk barisan hadapan perubatan dalam pelbagai hospital di seluruh negara.

“Kami di Petron melakukan semua yang kami dapat untuk melindungi pekerja kesihatan yang ada berjuang dalam pertempuran ini untuk kita. Melalui sikap kami, kami ingin mengucapkan terima kasih kepada kami adalah untuk jasa dan pengorbanan mereka, ”kata Pengurus Besar Petron Faridah Ali.

Petron menghantar PPE ke 12 hospital yang ditetapkan Covid-19 di tujuh negeri. Hospital-hospital ini merangkumi Hospital Selayang, Hospital Sg. Buloh, Hospital Ampang, Hospital Tuanku Jaafar, Hospital Sultanah Aminah, Hospital Sultan Ismail, Hospital Tengku Ampuan, Hospital Queen Elizabeth, Hospital Wanita dan Kanak-kanak, Hospital Tawau dan MedtweetMy.

Derma Petron, terdiri dari 1,200 gaun, 30,000 topeng, 60,000 sarung tangan, dan 2,100 penutup kasut, akan membantu mengisi stok PPE hospital dan menyediakan perlindungan yang diperlukan untuk barisan hadapan.

“Ini adalah salah satu daripada banyak inisiatif kami untuk barisan hadapan berani dan juga yang terjejas masyarakat sejajar dengan wabak Covid-19. Kami menyokong penuh kerajaan di mengambil langkah untuk membendung penyebaran virus, ”tambah Faridah.

Petron bekerjasama dengan MERCY Malaysia, sebuah NGO yang ditubuhkan yang memberikan sokongan perubatan dan kesihatan kepada masyarakat di Malaysia juga di luar negara, untuk pengedaran barang. Petron juga menyumbangkan 10 PMiles yang telah dimuatkan kad berharga RM500 setiap satu untuk membantu memudahkan penghantaran. Semua PPE dihantar pada 13 April 2020.

Dato ’Dr Ahmad Faizal Perdaus, Presiden MERCY Malaysia, mengucapkan terima kasih untuk perkongsian Petron Malaysia terutamanya untuk penajaan barangan perubatan yang kekurangan bekalan di pasaran ketika ini.

“Tajaan Petron ke hospital-hospital terpilih akan memberi banyak manfaat perlindungan kepada barisan hadapan yang bertugas. Kami dengan senang hati berkongsi bahawa respons daripada penerimaan akhirnya sangat menggalakkan, yang memotivasi kita untuk terus bekerja keras dalam pertempuran menentang Covid-19 ini, ”kata Dato’ Dr Ahmad Faizal Perdaus.

Dalam pertunjukan solidariti, rakan kongsi Petron, peniaga stesen, dan LPG dan pelincir pengedar juga telah memberikan bantuan sejak awal wabak.

“Kami menghargai usaha dan kemurahan hati pengedar dan pengedar kami yang telah menyumbangkan makanan, air mineral, PPE, pakaian, dan juga wang tunai. Sumbangan mereka telah sudah tentu memberi kesan kepada masyarakat yang mereka layani, ”Faridah menyimpulkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here