Enam kriteria mesti dipenuhi sebelum MCO berakhir

PUTRAJAYA: Terdapat enam kriteria yang mesti dipenuhi sebelum perintah kawalan pergerakan (MCO) secara rasmi berakhir, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Antara kriteria tersebut ialah memastikan kawalan sempadan dengan menyaring dan menempatkan rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara di bawah kuarantin.

“Kedua adalah MCO. Dengan tinggal di rumah, kemungkinan dijangkiti adalah rendah, ”kata Dr Noor Hisham.

“Ketiga adalah sistem kesihatan kita, kita harus mengurangkan waktu yang diperlukan untuk pemeriksaan reaksi berantai polimerase (PCR).

“Keempat, kita juga perlu menegakkan undang-undang untuk melindungi mereka yang berisiko tinggi seperti orang kurang upaya, pesakit kemoterapi dan mereka yang menderita penyakit serius,” katanya.

Kriteria kelima, kata Dr Noor Hisham, adalah keperluan bagi rakyat Malaysia untuk memasukkan yang baru dalam kehidupan seharian mereka – menjauhkan diri dari sosial, mencuci tangan dan menghindari perjumpaan.

“Keenam, kementerian kesihatan harus dapat bekerjasama dengan masyarakat untuk menegakkan tindakan pencegahan di masyarakat yang bersangkutan.

“Ini adalah kerangka yang kita miliki dan perlu dipraktikkan oleh setiap kementerian untuk melihat bagaimana kita dapat memiliki strategi keluar lembut,” katanya.

Pada masa yang sama, Dr Noor Hisham mengatakan terdapat sejumlah 95 rakyat Malaysia yang telah kembali dari luar negara dan menguji positif Covid-19.

Dari jumlah tersebut, 68 daripadanya berasal dari Indonesia, 12 dari United Kingdom, lima dari Singapura, empat dari Turki, tiga dari Belanda, dua dari Amerika Syarikat dan satu dari Perancis.

“Rakyat Malaysia ini didapati positif Covid-19 dan diasingkan di pusat kuarantin untuk pemerhatian dan rawatan,” tambahnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here