Drone membuktikan alat berharga dalam penguatkuasaan MCO

KUALA LUMPUR : Mesej itu datang dari langit, hampir seperti suara dari langit.

Ia kuat dan jelas: “Jangan berdiri begitu dekat, kita perlu meratakan lekukan.”

Meratakan lengkuk jangkitan merujuk kepada langkah-langkah pengasingan masyarakat yang mengurangkan jumlah kes baru Covid-19 setiap hari.

Suara itu datang dari seseorang yang jauh dan utusan itu adalah kenderaan udara tanpa pemandu, atau hanya dikenali sebagai drone.

Drone kini digunakan selama periode perintah kawalan pergerakan (MCO) untuk membantu polis dan tentera melakukan pengawasan udara dan memantau pergerakan orang.

Polis dan tentera telah bekerjasama dengan Aerodyne Group, yang menawarkan bantuan setelah permintaan dari Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Aerodyne Group Kamarulazman Muhamed berkata MCO telah mempengaruhi operasi syarikat, menyebabkan pasukan operasi drone tidak banyak melakukan.

“Kami mempunyai banyak pasukan yang tidak aktif sekarang. Kami mempunyai sumber daya yang tersedia. Polis memiliki sejumlah pasukan. Itu adalah perlawanan yang sempurna. Jadi, saya langsung menawarkan kemampuan kami,” katanya kepada Bernama.

Dua puluh enam pasukan Aerodyne bekerjasama dengan polis dan tentera, bersama dengan drone yang disediakan oleh tiga syarikat lain.

Setiap pasukan terdiri daripada lima orang dan dua drone. Pada masa ini, 92 pasukan beroperasi di seluruh negara, menurut seorang pegawai polis yang terlibat dalam operasi drone tersebut.

Tambahan pula, juruterbang drone amatur dan profesional di seluruh Malaysia bersiap sedia, bersedia mengerahkan lebih banyak drone untuk membantu pemerintah mengawasi secara sukarela.

Objektifnya adalah kawalan orang ramai, memastikan kepatuhan terhadap MCO dan memberikan maklumat mengenai keadaan di lapangan kepada pemerintah.

Dengan menggunakan perisian penjejakan hak milik, pasukan dapat meramalkan kawasan mana yang kemungkinan besar. Mereka kemudian menggunakan drone untuk menyebarkan maklumat kepada orang-orang dan jika perlu, peringatkan mereka.

“Kami membantu dengan memberitahu mereka apa yang harus dilakukan, apa yang tidak harus dilakukan; bahawa mereka tidak boleh keluar, tetapi tinggal di dalam rumah.

“Begitulah cara kami membantu. Ini juga mengurangkan (kemungkinan) pendedahan pihak berkuasa, ”kata Kamarulazman.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here