Pekerja pengangkutan awam mesti pantau kesihatan

PETALING JAYA: Walaupun pemeriksaan Covid-19 tidak diwajibkan untuk pekerja pengangkutan awam, mereka mesti memantau kesihatan mereka dengan teliti sesuai dengan panduan Kementerian Kesihatan, kata Kementerian Pengangkutan.

Menterinya, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong mengatakan pekerja pengangkutan awam terdiri daripada pekerja kereta api, bas, teksi, e-hailing dan p-hailing (perkhidmatan berasaskan motosikal).

“Walaupun penyaringan Covid-19 tidak diwajibkan untuk pekerja di sektor ini pada masa ini, ada keperluan untuk melindungi kesihatan operator, pemandu, pengendara, pelanggan dan penumpang.

“Oleh itu, kementerian sangat mendesak semua pekerja yang terlibat untuk memantau kesihatan mereka sendiri.

“Mana-mana individu yang menunjukkan gejala harus segera berhenti bekerja dan menjalani pemeriksaan Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Dr Wee berkata, semua pengendali mesti mematuhi standard kebersihan yang baik, mengamalkan jarak sosial dan menggunakan transaksi tanpa sentuh jika boleh.

“Mereka juga mesti menggunakan topeng muka dan pembersih tangan, dan mencuci tangan dengan kerap.

“Semua penumpang p-hailing mesti membersihkan kotak penghantaran mereka setiap hari sementara pemandu teksi dan e-hailing mesti melakukan pembersihan kenderaan yang diperlukan mengikut garis panduan KKM.

Dr Wee: Friends to be counted on in times of need | The Star Online“Sekiranya ada pekerja yang positif Covid-19, pengendali yang berkaitan harus sepenuhnya membantu dan bekerjasama dengan KKM untuk melakukan pengesanan dan pengurusan pekerja,” tambahnya.

Untuk perkhidmatan p-hailing yang berdaftar dengan pihak berkuasa tempatan, Dr Wee mengatakan mana-mana penunggang yang mengontrak Covid-19 atau menunjukkan gejala mesti segera mengasingkan diri dan berhenti memberikan perkhidmatan penghantaran.

Dr Wee menggesa semua penunggang p-hailing untuk mendaftarkan diri mereka di bawah aplikasi mySejahtera yang ditadbir oleh Majlis Keselamatan Nasional (NSC) sebagai pengesahan lebih lanjut oleh anggota penguat kuasa.

Perkhidmatan bas dan keretapi yang dikendalikan oleh Prasarana Malaysia Bhd dan KTMB akan mula beroperasi sejam lebih awal pada waktu petang pada bulan Ramadan.

Dr Wee berkata perkhidmatan akan beroperasi dari jam 6 pagi hingga 10 pagi dan dari jam 4 petang hingga 10 malam.

Perkhidmatan yang termasuk dalam jadual baru ini termasuk LRT, MRT dan KL Monorail yang dikendalikan oleh Rapid Rail Sdn Bhd serta bas di bawah Rapid Bus Sdn Bhd seperti bas pengumpan GoKL, Smart Selangor dan MRT, dan perkhidmatan Komuter dan Skypark Link KTMB.

Dr Wee mengatakan kekerapan operasi kereta api Rapid KL adalah setiap 10 minit pada waktu puncak, dan setiap 30 minit untuk waktu puncak. “Pengangkutan awam darat di Sabah dan Sarawak juga disarankan untuk beroperasi mengikut jadual ini, berdasarkan pertimbangan kedua-dua kerajaan negeri, ”katanya, sambil menambah bahawa perubahan pada waktu operasi malam adalah untuk melayani orang ramai pada bulan Ramadan.

Untuk maklumat lebih lanjut, orang ramai boleh menghubungi Kementerian Pengangkutan melalui aduan@mot.gov.my, WhatsApp 019-290 7723, cccovid19.mot.gov.my atau 1-800-88-7723 (setiap hari, kecuali dari jam 6 petang hingga 8 malam semasa Ramadan).

Sebagai alternatif, mereka boleh menghubungi Pusat Pengurusan Operasi Nasional di talian 03-8888 2010.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here