Tidak ada lagi kuarantin diri bagi mereka yang pulang dari S’pore

JOHOR BARU: Rakyat Malaysia yang kembali dari Singapura tidak lagi dibenarkan untuk dikuarantin di rumah berikutan peningkatan jumlah kes Covid-19 di republik pulau itu.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Johor, R. Vidyananthan mengatakan bahawa jabatan kesihatan negeri telah membuat prosedur operasi standard (SOP) baru bagi mereka yang kembali melalui kompleks Kastam, Imigrasi dan Kuarantin (CSI) Bangunan Sultan Iskandar (BIQ) dan Sultan Abu Kompleks Bakar CIQ (KSAB).

“Ujian Covid-19 yang dilakukan di Singapura tidak akan berlaku lagi, dan ujian negatif itu tidak akan dapat dikuarantin di rumah lagi.

“Warganegara, penduduk tetap dan pemegang pas jangka panjang yang memasuki negara ini perlu pergi melalui pemeriksaan suhu semasa masuk,” katanya dalam satu kenyataan pada hari Jumaat (24 April).

Menurut Vidyananthan, jika mereka tidak demam, orang yang disiasat (PUI) dan orang yang berada di bawah pengawasan (PUS) masih akan menjalani pemeriksaan perubatan.

Mereka yang mengalami masalah perubatan akan dirujuk ke rumah sakit, sementara mereka yang tidak akan dihantar ke pusat karantina.

“Sekiranya mereka yang masuk ke negara ini mengalami demam, mereka akan dibawa terus ke hospital,” katanya.

Sehingga Khamis (23 April), Singapura mempunyai 11.187 kes, termasuk 1.037 kes baru yang direkodkan pada hari Khamis sahaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here