Penduduk Perlis memandang serius MCO walaupun status zon hijau

KANGAR: Walaupun merupakan satu-satunya negara zon hijau Covid-19 di negara ini, orang-orang di Perlis masih mematuhi perintah kawalan pergerakan (MCO).

Pemeriksaan di beberapa tempat di sini dan Kuala Perlis mendapati jalan raya sepi, dengan hanya beberapa kenderaan yang menuju ke pusat bandar.

Jalan Tun Abdul Razak dan Jalan Kuala Perlis yang biasanya sibuk kelihatan kosong tetapi masih dikawal oleh anggota polis dan tentera. Dengan kedatangan Ramadan, beberapa kedai yang menjual barang keperluan telah dibuka.

Syakirah Rodzi, 26, seorang pembantu tadika di Bintong, berkata walaupun negeri ini merupakan zon hijau selama beberapa minggu, dia merasa perlu mengikuti perintah pemerintah untuk tinggal di rumah.

“Saya hanya keluar untuk mendapatkan barang-barang keperluan,” katanya ketika ditemui di Jalan Bukit Lagi di sini, “katanya sambil menambah bahawa dia menyambut Ramadan dengan perayaan sederhana dengan keluarganya.

Mohd Rizam Mohd Saad, 32, berkata Ramadan tahun ini suram.

“Saya terlepas mencari banyak makanan dan minuman untuk dijual di gerai tepi jalan dan bazar Ramadan,” katanya.

Pengendali kedai runcit, Chong En Shiang, 65, mengatakan bahawa keadaan berjalan lancar pada bulan Ramadan ini kerana adanya MCO.

“Saya begitu sibuk pada bulan Ramadhan pada masa lalu tetapi tahun ini, ada lebih sedikit orang yang datang,” katanya.

Walaupun mengalami penurunan perniagaan, dia memuji keputusan pemerintah untuk memperpanjang MCO.

Rabu lalu, Perlis adalah negeri pertama yang diisytiharkan sebagai zon hijau setelah tidak ada jangkitan yang dikesan, tanpa kes aktif selama lebih dari dua minggu.

Negeri ini hanya mencatatkan sebanyak 18 kes Covid-19 dengan dua kematian.

Pengerusi jawatankuasa kesihatan negeri Teh Chai Aan menggesa masyarakat di negeri ini untuk tidak berpuas hati dan terus mengambil langkah berjaga-jaga.

Dia menasihati orang luar dengan alasan yang sah memasuki Perlis untuk menjalani pemeriksaan Covid-19.

“Kita mesti sering mencuci tangan dan tinggal di rumah semasa MCO,” katanya ketika ditemui di Klinik Kesihatan Kangar, salah satu pusat pemeriksaan Covid-19 di negeri ini.

“Pencapaian zon hijau tidak akan terwujud jika orang tidak memerhatikan MCO secara tegas sejak awal,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here