Sabah membenarkan sektor minyak dan gas beroperasi semula

KOTA KINABALU: Terminal Minyak dan Gas Sabah (SOGT) dan kilang Ammonia dan Urea Sabah (Samur) telah diberi kebenaran untuk memulakan semula operasi dengan segera.

Perkara itu dinyatakan oleh Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Menurut Shafie, mereka juga memberi lampu hijau bagi Petronas untuk mulai beroperasi di lokasi luar pesisir.

Menurut Shafie, seorang pegawai kanan Petronas telah mengajukan permintaan agar operasi Samur di Sipitang dimulakan kembali, dan Kabinet negara semalam menyetujui permintaan itu, dan juga untuk operasi semula di SOGT di Kimanis.

“Mereka diizinkan bekerja seperti biasa,” katanya kepada wartawan setelah bertemu dengan pasukan perunding pakar China di Covid-19 yang berada di akhir lawatan Malaysia untuk berkongsi pengalaman menangani wabak itu di China.

Mengenai permintaan yang semakin meningkat untuk membiarkan semua bengkel, kedai tayar, perkakasan, kedai elektronik dan elektrik beroperasi, dan bukan hanya beberapa gerai perniagaan terpilih, Shafie mengatakan pemerintah negeri sedang melihat masalah tersebut.

“Kami akan meneliti bahagian terperinci,” katanya ketika ditanya apakah pemerintah negeri mempertimbangkan untuk membiarkan semua kedai beroperasi tanpa izin khas yang serupa dengan yang dilakukan oleh Kerajaan Persekutuan pada fasa keempat perintah kawalan pergerakan .

“Kami tidak mahu sektor perniagaan menderita. Kita harus bekerjasama dengan sektor swasta, ”katanya, sambil menambah bahawa Pusat Komando Sabah Covid-19 telah diminta untuk meneliti sektor perkara mengikut sektor.

Ketika ditanya mengenai membenarkan dua anggota rumah tangga melakukan perjalanan dengan satu kereta seperti yang dilakukan oleh Kerajaan Persekutuan, Shafie berkata Sabah akan mengkaji keputusan itu dan memutuskan sama ada akan mengikutinya.

Katanya, tiga zon merah – Tawau, Kota Kinabalu dan Lahad Datu – telah menjadi zon kuning dan masih banyak daerah yang merupakan zon hijau.

“Kami sekarang bekerjasama dengan sektor swasta untuk memulihkan ekonomi,” katanya.

Dia juga mengatakan bahawa Sabah akan mengambil keputusan baru oleh kerajaan persekutuan yang membenarkan dua orang dari sebuah rumah tangga keluar bersama semasa perintah kawalan pergerakan (MCO).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here