Pengembalian zon merah dikuarantin di pusat-pusat negeri

KOTA KINABALU: Pelajar yang pulang ke Sabah dari Semenanjung Malaysia dan Sarawak yang tidak mempunyai simptom Covid-19 dibenarkan untuk mengasingkan diri di rumah selama 14 hari daripada tinggal di pusat yang disediakan negeri.

“Bagaimanapun, pelajar yang datang dari zon merah atau kawasan yang dijangkiti diminta memasuki pusat-pusat tersebut,” kata Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Menteri Kesihatan dan Kesejahteraan Rakyat, Datuk Frankie Poon, ketika dihubungi mengenai kenyataan Mohd Shafie semalam, menjelaskan bahawa pelajar yang tiba dari zon hijau juga akan dibenarkan menjalani karantina di rumah.

“Mereka yang berasal dari zon merah atau kawasan dengan kes diminta untuk tinggal di pusat karantina yang disediakan negeri dan diperiksa lebih jauh,” katanya. Pelajar universiti dari semenanjung dan Sarawak telah mula pulang secara berperingkat sejak 29 April. Kira-kira 10,000 daripadanya dijangka pulang. Terdapat aduan dari pelajar dan ibu bapa di Kota Kinabalu dan Sandakan bahawa pusat-pusat karantina sempit dan kotor.

Mereka juga tidak senang bahawa anak-anak mereka harus menunggu berjam-jam setelah tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu tanpa diperiksa oleh pegawai kesihatan seperti yang diperlukan sebelum mereka diperiksa ke pusat karantina. Beberapa pegawai, yang tidak mahu disebutkan namanya, mengatakan kelewatan itu disebabkan oleh masa dan tenaga yang tidak mencukupi.

Menteri Pendidikan dan Inovasi Datuk Dr Yusof Yacob menjelaskan bahawa terdapat beberapa kesalahan komunikasi di kalangan pelajar, kolej mereka dan kerajaan yang menyebabkan masalah tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here