Keputusan MCO yang dipertingkatkan bagi Taman Wilayah, Taman Desa Bakti, Jalan Raja Bot mungkin akan dibuat hari ini

KUALA LUMPUR: Keputusan untuk meletakkan Taman Wilayah, Taman Desa Bakti dan Jalan Raja Bot di bawah perintah kawalan pergerakan yang dipertingkatkan (MCO) kemungkinan akan dibuat pada hari Selasa (5 Mei), kata Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

“Belum ada pengumuman rasmi kerana pertemuan mengenai ketiga-tiga bidang ini sedang dilakukan sekarang dengan pihak berwajib,” kata pengarah Jabatan Perancangan Korporat DBKL, Khairul Azmir Ahmad.

Foto-foto wayar berduri dipasang di sekitar kawasan pasar Jalan Raja Bot sejak itu tersebar dalam talian.

Menjawab perkara ini, Khairul berkata tidak ada MCO yang dipertingkatkan di kawasan itu sekarang.

“Kawasan ini telah ditutup untuk menguruskan lalu lintas manusia dengan lebih baik kerana terdapat sekitar 16 kes positif di daerah itu. Langkah untuk menutup kawasan tersebut diarahkan oleh polis dan bukan oleh DBKL seperti yang mungkin disoroti oleh beberapa portal,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Penjaja dan Petty Peniaga Kawasan Kuala Lumpur, Lee Chick King berkata, beberapa anggota persatuannya telah menunjukkan kepadanya gambar anggota tentera yang melakukan rondaan di kawasan itu dan memasang pagar kawat berduri.

“Ia berlaku kira-kira tengah malam Selasa. Kami tidak diberitahu mengenai peningkatan MCO oleh pihak berkuasa atau tentera. Peniaga di pasar tidak terjejas kerana kami ditutup sehingga 12 Mei.

Saya rasa peningkatan MCO lebih banyak bagi penduduk yang tinggal di sana untuk menghentikan penyebaran Covid-19, “katanya.

Ia sama dengan keadaan yang dihadapi oleh penduduk di Taman Sri Murni ketika mereka terkejut apabila mendapati mereka berada di bawah MCO yang lebih baik setelah pagar kawat berduri ditempatkan di kawasan itu pada 20 April jam 4 pagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here