Mematuhi SOP atau berisiko ditutup, memberi amaran kepada Ismail Sabri

PUTRAJAYA: Sekarang sekatan ekonomi di bawah perintah kawalan pergerakan (MCO) telah dikurangkan, fokusnya adalah pada seberapa baik perniagaan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh pihak berkuasa, kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menekankan bahawa MCO masih ditegakkan meskipun ada peraturan yang dilonggarkan, dia memperingatkan bahawa tindakan akan diambil terhadap pemilik perniagaan jika mereka didapati tidak mematuhi SOP.

“Fasa semasa disebut MCO bersyarat tetapi statusnya masih sama. Ada pihak yang keliru dan menganggap bahawa perintah itu tidak lagi dikuatkuasakan.

Saya ingin memberitahu anda bahawa masih ada MCO. Jadi, jika terdapat pelanggaran prosedur, kami akan bertindak terhadap pemilik atau syarikat premis, ”katanya pada taklimat akhbar hariannya.

Dia menunjukkan bahawa perintah dan peraturan yang dikeluarkan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit masih berlaku.

“Pemilik premis yang tidak mengikuti SOP boleh dibawa ke mahkamah dan perniagaan mereka ditutup,” katanya.

Dia menambah bahawa pihak berkuasa akan memantau operasi di lokasi dengan teliti dan melakukan pemeriksaan berkala untuk memastikan pematuhan sepenuhnya.

Bagaimanapun, menteri itu tidak melaporkan tahap pematuhan MCO bersyarat, yang bermula semalam. Sebilangan besar aktiviti ekonomi dan sosial kini dibenarkan ketika negara memulakan semula ekonominya di tengah pandemi Covid-19.

Dengan strategi lain yang ada untuk memulihkan, merevitalisasi dan mereformasi ekonomi, pemerintah telah memberi amaran bahawa aktiviti ini tertakluk kepada syarat yang ketat dan SOP ketika perjuangan menentang Covid-19 berlanjutan. Walau bagaimanapun, sembilan negeri tidak mengikuti atau sepenuhnya mematuhi Persekutuan Langkah kerajaan.

Kedah, Sabah, Pahang, Pulau Pinang, Kelantan dan Sarawak memilih status quo. Selangor, Perak dan Negri Sembilan mengatakan bahawa mereka akan mengehadkan jumlah perniagaan yang dibenarkan untuk beroperasi semula, menyekat aktiviti sukan dan rekreasi dan tidak membenarkan makan malam di restoran.

Mengenai hal lain, Ismail mengatakan peraturan di bawah MCO bersyarat, termasuk membenarkan empat orang melakukan perjalanan dengan kereta, berlaku di seluruh negara. Dia menjelaskan bahawa apabila MCO diperpanjang, ia akan diwartakan dan yang sebelumnya akan terbatal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here