Pengguna pengangkutan awam mengikuti langkah pencegahan yang ketat

KUALA LUMPUR: Ketika hari pertama perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO) dimulakan, langkah pencegahan Covid-19 dilihat ditegakkan dengan ketat di seluruh platform pengangkutan awam di Kuala Lumpur.

Di beberapa stesen MRT dan bas mendapati bahawa peringatan jarak sosial diletakkan di kawasan beratur, serta di dalam kereta api dan bas, dengan penumpang diminta untuk membiarkan setiap tempat duduk ganti kosong sebagai bentuk jarak sosial.

Di stesen MRT dan LRT, pegawai polis tambahan memeriksa suhu penumpang di pintu masuk, dan dua pegawai juga ditempatkan di setiap pelatih kereta api untuk memastikan langkah pencegahan Covid-19 dipatuhi.

Penumpang dengan suhu lebih tinggi daripada 37.5C ​​akan ditolak masuk, sementara mereka yang memotong akan diberitahu untuk menggunakan pembersih tangan yang disediakan oleh stesen sebelum menaiki pesawat.

Setiap penumpang juga wajib memakai topeng muka.

Presiden Persatuan Pengguna Pengangkutan Awam Malaysia (4PAM), Ajit Johl berkata, “langkah berani” yang diambil oleh pihak berkuasa adalah terpuji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here