Perbicaraan 1MDB pada 13 Mei

KUALA LUMPUR: Perbicaraan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak (gambar) melibatkan dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB) bernilai RM2.28 bilion akan menjadi perbicaraan berprofil tinggi pertama yang disambung semula di mahkamah terbuka pada 13 Mei.

Semua pihak, termasuk Najib, dijangka hadir di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah pada hari itu, kata Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib.

“Mulai sekarang, kami telah diperintahkan untuk datang ke pengadilan pada 13 Mei. Kes ini akan diadili di pengadilan terbuka,” katanya.

“Mahkamah telah mengeluarkan panduan agar proses tersebut dapat dilakukan di pengadilan terbuka dan ini termasuk menjauhkan sosial.

Peguam utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dijangka akan meneruskan pemeriksaan balas terhadap saksi pendakwaan kesembilan, bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi, ketika perbicaraan disambung semula.

Pada hari Ahad, badan kehakiman mengatakan dalam satu pernyataan bahawa kes-kes yang ditetapkan untuk perbicaraan terbuka akan bermula secara berperingkat mulai 13 Mei.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh unit komunikasi korporat pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan, Ketua Hakim Negara, Tan Sri Tengku Maimun Tuan Mat juga telah memerintahkan sejumlah perkhidmatan mahkamah untuk mula beroperasi mulai semalam.

Antara perkhidmatan yang akan disambung semula adalah pendaftaran, kaunter sehenti, kaunter Pesuruhjaya Sumpah dan kaunter surat kuasa. Yang lain adalah kaunter biro perkhidmatan e-filing dan bahagian pengurusan dan kewangan di pusat tanggungjawab dan pusat kos.

Pada 1 Mei, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan MCO bersyarat yang menyaksikan beberapa sektor beroperasi semula semalam.

Najib, 67, menghadapi empat tuduhan menyalahgunakan kedudukannya untuk mendapatkan kepuasan berjumlah RM2.28 bilion dalam dana 1MDB, dan 21 tuduhan pengubahan wang haram yang melibatkan wang yang sama.

Perbicaraan 1MDB kali terakhir didengar di mahkamah di hadapan Hakim Sequerah pada 12 Mac, hanya beberapa hari sebelum fasa pertama MCO dikenakan pada 18 Mac yang secara efektif menyaksikan penutupan kompleks mahkamah di seluruh negara.

Semasa penutupan, pengadilan hanya mendengar pertuduhan baru, aplikasi jenayah lain-lain dan semakan keputusan mahkamah rendah untuk memastikan akses berterusan ke pengadilan.

Sementara itu, prosiding reman masih belum selesai terus tetapi dipindahkan dari Mahkamah Majistret ke balai polis untuk membolehkan sosial menjauhkan diri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here