‘Kerajaan negeri mesti mematuhi’

PETALING JAYA: Semua pemerintah negeri diminta untuk mematuhi perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO) kerana menentangnya akan membebaskan mereka terhadap kemungkinan tuntutan undang-undang dari industri yang terjejas, kata Menteri Kanan Datuk Seri Azmin Ali.

Dia mengatakan bahawa kerajaan negeri tidak memiliki kewenangan yang sah untuk menolak melaksanakan MCO bersyarat seperti yang diperintahkan oleh Kerajaan Persekutuan kerana dasar tersebut telah dijadikan undang-undang di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Dia membantah tuduhan bahawa Kerajaan Persekutuan telah bertindak sendiri tanpa berunding dengan menteri besar dan ketua menteri, dengan menyatakan bahawa bahkan prosedur operasi standard (SOP) disediakan untuk mereka terlebih dahulu atas permintaan mereka.

Kerajaan Persekutuan memandang serius kedudukan yang diambil oleh berbagai pemerintah negeri dalam menolak untuk melaksanakan keputusan tersebut. Tindakan mereka tidak didasarkan pada kuasa yang sah dan bertentangan dengan dasar Kerajaan Persekutuan, lebih-lebih lagi memandangkan kenyataan bahawa dasar Kerajaan Persekutuan telah dijadikan undang-undang dan dapat dilaksanakan di seluruh negara, ”Azmin, yang Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, dalam satu kenyataan semalam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here