Bekalan ayam dan telur cukup dalam pasaran

PETALING JAYA: Rakyat Malaysia boleh mendapat bekalan ayam dan telur yang mencukupi sepanjang tempoh perintah pergerakan (MCO).

Presiden Gabungan Persatuan Peladang Ternakan Malaysia (FLFAM) Tan Chee Hee berkata, bekalan barang-barang ini tidak akan terjejas walaupun MCO dilanjutkan sehingga 28 April.

“Malah, harga bekas ayam (pengeluar) ayam telah menyaksikan penurunan antara 30% dan 40% disebabkan oleh permintaan yang lebih rendah.

“Walaupun harga bekas ladang berbeza-beza di kawasan bandar dan luar bandar, petani telah menjual ayam pada harga yang jauh di bawah kos sejak MCO bermula,” katanya semalam.

Tan menyatakan bahawa rumah sembelih beroperasi pada peningkatan kapasiti kerana penjualan burung hidup telah berhenti semasa tempoh sekatan berikutan penutupan sementara beberapa pasaran basah.

KKM sahkan telur di Malaysia tidak tercemar – ismawebnet“Lebih banyak ayam yang disembelih dan disimpan beku sebagai stok,” katanya.

Beliau juga menyeru penjual ayam untuk menurunkan harga mereka dengan sewajarnya.

 

Bagi telur, Tan berkata harga dan bekalan bekas ladang adalah stabil.

Walaupun ada kes terpencil di mana penjual tidak bertanggungjawab menaikkan harga jualan sehingga RM1 setiap telur, beliau berkata pengguna perlu sedar bahawa terdapat bekalan yang mencukupi di pasaran.

“Adalah normal bagi kawasan luar bandar untuk mendapatkan telur dengan harga bekas ladang yang sedikit lebih tinggi setelah memperhitungkan kos lain, seperti pengangkutan,” katanya, sambil menambah bahawa ladang akan terus bekerjasama dengan pemerintah untuk memastikan bekalan berterusan selama tempoh MCO.

FLFAM ingin menasihatkan rakyat Malaysia untuk bertenang dan tidak mengambil tindakan panik kerana khabar angin, katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here