CMCO mempertimbang kesihatan, ekonomi: Ismail Sabri

KUALA LUMPUR: Keperluan untuk menyeimbangkan kesihatan dan ekonomi menjadi pertimbangan pemerintah sebelum melonggarkan beberapa aspek Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) yang akan dilaksanakan pada fasa kelima MCO, MCO Bersyarat (CMCO).

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengatakan bahawa jika melihat keadaan ekonomi semasa fasa pertama MCO, kerugian kepada negara adalah besar, iaitu RM2.4 bilion sehari.

“Ia (kerugian) sudah RM24 bilion dalam 10 hari … sekarang 40 hari (MCO), jadi kerugiannya sangat besar.

“Kedua, banyak orang mengatakan bahawa yang kalah adalah pengusaha besar, mereka harus menanggungnya, tetapi kita tidak boleh lupa bahawa jika syarikat besar ditutup kerana kerugian, yang menjadi mangsa adalah orang, pekerja,” katanya dalam sebuah ‘ Program Ruang Bicara yang bertajuk “Mendisiplinkan Diri Sendiri Untuk Bangsa Bangsa” di Bernama TV malam ini.

Dia mengatakan bahawa kerajaan menjangkakan lebih daripada satu juta pekerja dapat kehilangan pekerjaan jika MCO tidak santai dan berterusan sehingga bulan Jun.

“Ini adalah mereka yang bekerja, (tetapi bagi) mereka yang menjalankan perniagaan mereka sendiri, ada yang merupakan perniagaan mikro kecil yang bergantung pada pendapatan harian mereka untuk hidup.

Oleh itu, mereka tidak membincangkan keuntungan atau kerugian tetapi sama ada mereka boleh meneruskan kehidupan mereka dari segi perniagaan mereka. Oleh itu, kerajaan melakukan banyak pertimbangan, “katanya.

Sementara itu, Ismail Sabri, yang juga Menteri Pertahanan, mengatakan tumpuan pemerintah sekarang adalah pada kelompok yang dijangkiti COVID-19 dan juga dari segi kawasan untuk mengawal wabak.

“Sekarang kita fokus pada kawasan. Katakan bahawa Perintah Kawalan Pergerakan yang Disempurnakan tiba-tiba di Chow Kit, di Kampung Baru atau seluruh Kampung Baru, lalu kita mengunci seluruh Kampung Baru, kita tidak perlu mengunci sehingga Perlis , “jelasnya dengan memberikan contoh.

Dia mengatakan tidak adil bagi pemerintah untuk menyekat negara hijau COVID-19, hanya kerana terdapat kawasan Zona Merah di negeri lain.

Dari segi gerakan antara negeri, katanya Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya dianggap sebagai Lembah Klang, dan oleh itu tidak ada masalah mengenai isu pergerakan.

Sementara itu, mengenai isu pendatang tanpa izin, Ismail Sabri menekankan bahawa tindakan terhadap kumpulan itu tetap sama, sama ada sebelum, semasa atau selepas MCO.

“Kami tidak boleh mengatakan, kami akan membebaskan anda (pendatang tanpa izin) kerana anda datang semasa COVID-19. Tidak boleh, kerana, jika itu yang terjadi, kami memberi isyarat yang salah tidak hanya kepada orang-orang kami tetapi juga kepada mereka yang ditetapkan untuk menjadi pendatang tanpa izin (untuk datang ke Malaysia), ”katanya.

– BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here