MCO dilonggarkan tetapi ancaman Covid-19 masih ada

KUALA LUMPUR: Dengan perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO) yang berlaku sekarang, banyak yang bertanya-tanya apakah mereka dapat meneruskan rutin biasa mereka dan bertemu dengan rakan-rakan atau pergi membeli-belah.

Namun, kemunculan beberapa kelompok Covid-19 – yang terbaru melibatkan pusat membeli-belah di Cheras di sini – menunjukkan jangkitan Covid-19 masih menjadi ancaman di negara ini.

Namun, dengan adanya MCO dan perancangan yang teliti oleh pemerintah, keadaan itu terkawal.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, 10 kes positif telah dikesan dalam kelompok pusat membeli-belah setakat ini, yang melibatkan sembilan warga Nepal dan seorang warganegara Malaysia.

Walaupun sumber jangkitan masih dalam penyelidikan, ini jelas menunjukkan bahawa jangkitan boleh berlaku di mana sahaja, terutama di kawasan yang sesak seperti pusat membeli-belah.

Pada hari Khamis (7 Mei), jumlah kes positif Covid-19 baru harian yang dikesan masih dalam dua digit.

Jumlah kes baru berubah-ubah, dari 30 kes empat hari yang lalu, kemudian 55 dan 39 pada hari Khamis.

Dengan kelonggaran MCO dan perjalanan antara negara yang dibenarkan bagi mereka yang terdampar di pelbagai lokasi untuk pulang ke rumah, kita hanya dapat berharap agar setiap orang mengamalkan disiplin diri.

Seperti yang sering diingatkan oleh pemerintah, jangkitan Covid-19 terus terjadi dan terserah kepada masyarakat untuk menjaga disiplin mereka untuk menghentikan penyebaran virus tersebut sehingga tidak ada kes positif baru yang dikesan.

Dr Noor Hisham juga menegaskan bahawa walaupun Kementerian Kesihatan memiliki kemampuan dari segi kemudahan, ada tanggungjawab sosial bersama yang melibatkan kementerian, pemerintah dan seluruh rakyat Malaysia untuk membendung penyebaran virus tersebut.

Sementara itu, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengatakan, keputusan untuk mengetatkan atau meringankan MCO bersyarat akan bergantung pada kepatuhan orang ramai terhadap peraturan yang ditetapkan dan prosedur operasi standard.

Sehingga Khamis, terdapat sejumlah 6.467 kes positif Covid-19 di negara ini, dengan 1,584 kes aktif.

Jumlah kumulatif pesakit yang pulih sepenuhnya dan diberhentikan adalah 4,776, iaitu 73,9% daripada jumlah kes.

– Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here