Kegiatan ekonomi di S’wak akan disambung semula pada 12 Mei dengan SOP yang ketat

KUCHING: Sarawak akan membenarkan pelbagai aktiviti ekonomi dibuka semula pada 12 Mei dengan pematuhan ketat terhadap prosedur operasi standard (SOP).

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah berkata, SOP akan disiarkan di akhbar tempatan selama dua hari mulai Ahad (10 Mei).

“Kami juga akan memberitahu pihak berkepentingan mengenai SOP. Mereka menyertakan senarai aktiviti yang dibolehkan untuk dibuka semula dan yang dilarang.

“Akan ada SOP untuk setiap kategori aktiviti ekonomi yang dibenarkan, termasuk waktu buka mereka,” katanya pada taklimat harian Covid-19 jawatankuasa pengurusan bencana negeri di sini pada hari Sabtu (9 Mei).

Uggah berkata, mereka yang ingin membuka semula perniagaan mereka hanya perlu memberitahu jawatankuasa pengurusan bencana bahagian masing-masing, tanpa perlu meminta persetujuan.

Katanya, jawatankuasa itu membuat keputusan untuk membuka semula kegiatan ekonomi setelah mengkaji laporan dari Jabatan Kesihatan negeri yang menyenaraikan enam kriteria untuk dipertimbangkan.

Pengarah kesihatan negeri Dr Chin Zin Hing mengatakan antara kriteria adalah penyebaran Covid-19 dan jumlah kes yang diimport terkawal, risiko wabak diminimumkan, langkah pencegahan dilaksanakan, masyarakat dididik untuk menyesuaikan diri ke keadaan normal, dan keadaan berada dalam kemampuan kesihatan negeri untuk mengurus.

Setakat ini, katanya, kadar kejadian mingguan Covid-19 Sarawak adalah 1.38 bagi setiap 100,000 penduduk, sama dengan kadar nasional 1.32.

Sementara itu, Uggah mengatakan keputusan untuk membuka kembali ekonomi tidak bermaksud pemerintah negeri mengabaikan kesihatan awam.

“Kedua-dua aspek kesihatan dan ekonomi dipertimbangkan demi kepentingan semua orang.

Oleh itu, kami telah membuat SOP yang ketat untuk memastikan langkah pencegahan dipatuhi.

“Agensi penguatkuasaan akan memantau keadaan untuk memastikan pematuhan terhadap SOP dan tindakan tegas akan diambil terhadap mereka yang gagal mematuhi,” katanya.

Namun, Uggah mengatakan larangan perjalanan antara daerah masih berlaku.

Dia mengatakan polis akan terus melakukan sekatan jalan raya di sempadan daerah, dan mereka yang perlu melakukan perjalanan antara daerah masih perlu memohon izin daripada polis

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here