Kerajaan meluluskan 2,3 juta permohonan baru, permohonan bantuan Prihatin, pembayaran bermula 15 Mei

PETALING JAYA: Kementerian Kewangan telah menyetujui 2.3 juta permohonan dan rayuan baru dari rakyat Malaysia untuk Bantuan Prihatin Nasional (BPN).

“Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) telah menyelesaikan kajian semula permohonan dan rayuan BPN baru.

“Oleh itu, saya dengan sukacitanya mengumumkan bahawa 2.3 juta permohonan dan rayuan baru untuk BPN telah disetujui, dengan jumlah pembayaran terkumpul sebanyak RM1.7 bilion.

Orang ramai boleh memeriksa status permohonan dan rayuan BPN mereka mulai 9 Mei melalui bpn.hasil.gov.my,” kata Menterinya Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz (gambar) dalam satu kenyataan pada hari Sabtu (9 Mei).

Sebelumnya, Kementerian Keuangan telah mengumumkan bahwa permohonan dan banding baru untuk BPN akan dibuka mulai 1 hingga 30 April untuk memastikan bantuan tersebut akan sampai kepada mereka yang memenuhi syarat dan benar-benar memerlukan.

Tengku Zafrul berkata ia akan dibayar kepada penerima yang layak dalam satu pembayaran bermula 15 Mei.

“Dengan persetujuan permohonan dan rayuan baru ini, jumlah penerima BPN pada masa ini berjumlah 10.6 juta, dengan jumlah kumulatif sebanyak RM11 bilion,” katanya, sambil menambah bahawa terdapat kenaikan sebanyak RM1 bilion di atas peruntukan awal RM10 bilion.

Dia mengatakan pemerintah berharap agar BPN dapat memberi manfaat kepada rakyat dan meringankan beban mereka semasa keadaan yang mencabar ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here