Pulau Pinang dibuka semula dengan syaratnya sendiri

GEORGE TOWN: Orang-orang Pulau Pinang menghela nafas lega ketika negeri itu membuka kembali sebagian dengan penyesuaian perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO) yang disebut Strategi Pemulihan Bertahap.

Hampir semua gerai runcit, termasuk gedung membeli-belah dan pusat membeli-belah, diizinkan untuk dibuka semula di bawah strategi itu kemarin, tetapi ada peraturan yang berbeza untuk perniagaan di pulau ini dan daratan.

Kedai dobi layan diri mesti tetap ditutup di daratan tetapi boleh dibuka di pulau itu, sementara kedai pakaian dan aksesori fesyen mungkin tidak dibuka di daratan tetapi dibenarkan untuk melakukannya di pulau itu.

Peraturan yang berbeza ditetapkan oleh dua dewan kota yang mengatur pulau itu dan Seberang Prai.

Ahad lalu, Ketua Menteri Chow Kon Yeow telah mengumumkan bahawa Pulau Pinang, seperti beberapa negeri lain, tidak akan melaksanakan MCO bersyarat yang diumumkan oleh Kerajaan Persekutuan mulai 4 Mei.

Sebaliknya, Pulau Pinang akan melakukannya dalam tiga fasa: persiapan, normalisasi dan pembukaan.

Fasa normalisasi bermula semalam dan fasa pembukaan terakhir akan bermula Rabu depan.

Lalu lintas di Jambatan Pulau Pinang meningkat dengan hebat semalam dengan ribuan kenderaan melintas.

Pemeriksaan di sebuah department store menunjukkan bahawa pembeli mengikuti peraturan Kerajaan Persekutuan untuk tidak mencuba pakaian.

Beberapa pembeli menyatakan gembira kerana dibenarkan mencari pakaian lagi, sambil menambah bahawa mereka baik-baik saja dengan tidak mencubanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here