Usul Tun M diterima!

PETALING JAYA: Dewan Rakyat telah menerima usul tidak percaya terhadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof, bagaimanapun, mengatakan usul yang diajukan oleh mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, akan dikemukakan ke mesyuarat yang akan datang tetapi tidak menyatakan tarikhnya.

Mohamad Ariff mengatakan bahawa dia menerima dua usul daripada Dr Mahathir pada 4 Mei.

Yang pertama adalah di bawah Peraturan Tetap 4 untuk membuat keputusan bahawa Speaker kekal sehingga Parlimen dibubarkan.

Yang kedua adalah di bawah Peraturan Tetap 27 (3) bahawa Perdana Menteri Muhyiddin tidak memerintahkan majoriti Dewan.

“Setelah meneliti penjelasan yang diberikan, saya telah memutuskan bahwa usul di bawah Peraturan Tetap 4 ditolak kerana tidak memenuhi kriteria dalam Perintah Tetap.

“Namun, usul di bawah Perintah Tetap 27 (3) diterima untuk dibawa ke pertemuan Dewan Rakyat yang akan datang,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Dr Mahathir menulis surat kepada Speaker Dewan Rakyat pada 4 Mei untuk meminta izin agar usul dan ketetapan mengenai perkara itu dibenarkan ketika Parlimen bersidang selama satu hari pada 18 Mei.

Dalam kenyataan yang sama, Mohamad Ariff menolak usul yang dibawa oleh Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, yang juga Ahli Parlimen Semporna.

Shafie telah mengajukan usul bertarikh 1 Mei, di bawah Perintah Tetap 27 (3), yang berbunyi bahawa Dr Mahathir mempunyai keyakinan Dewan.

Mohamad Ariff berkata usul itu ditolak kerana tidak selari dengan Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan.

Dia juga menolak usul Datuk Liew Vui Keong yang diajukan di bawah Perintah Tetap 18.

Usul oleh Liew berisi empat usul, di antaranya, bahawa Muhyiddin tidak memerintah majoriti Dewan; dan bahawa Dr Mahathir mendapat sokongan majoriti Dewan.

Cadangan lain adalah bahawa Parlimen tidak terikat dengan peraturan di bawah perintah kawalan pergerakan, kerana institusi itu bertanggung jawab atas urusannya sendiri; dan terakhir, cadangan agar mesyuarat Parlemen dilanjutkan selama lapan hari dan bukannya hanya satu hari.

Oleh itu, Mohamad Ariff mengatakan beberapa cadangan Liew telah ditolak, kerana tidak mendesak.

“Namun, beberapa telah diterima karena ini adalah hal-hal khusus yang penting bagi masyarakat dan perlu segera dibawa ke pertemuan Dewan Rakyat yang akan datang,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here