KES LELAKI GANTUNG ANJING: SEMAKAN KATA PEGUAM

PETALING JAYA:

Dua peguam meminta Mahkamah Tinggi untuk mengkaji semula kes seorang lelaki yang didenda RM40,000 kerana menggantung anjingnya di pokok

Awal bulan ini Muhammad Yoges Balaraman, didenda RM40,000 sebagai ganti 12 bulan penjara setelah dia ditangkap menggantung anjingnya di sebatang pokok di Banting.

Mahkamah Tinggi harus mengingat semula kes di bawah Seksyen 31 dan 35 Akta Mahkamah Kehakiman 1964 dan Seksyen 323 dan 325 Kanun Prosedur Jenayah (CPC) kata Peguam Baljit Sidhu

“Ini adalah kes yang sesuai untuk dikaji segera demi keadilan kerana media melaporkan bahawa tertuduh mungkin menghadapi masalah kesihatan mental sebelum dia diadili di mahkamah minggu ini. Itulah sebab utama peguam menyokong kes ini.

Dia dikatakan akan menjalani hukuman penjara kerana tidak mampu membayar denda.

Baljit berkata mahkamah seharusnya menghantar lelaki itu menjalani penilaian psikiatri di hospital kerajaan.

Beliau juga berkata undang-undang kes dan juga Seksyen 342 CPS menyatakan tertuduh mesti dihantar ke hospital kerajaan untuk dinilai jika hakim mendapati ada sesuatu yang tidak kena.

Adalah tugas doktor untuk menyiapkan laporan yang akan diserahkan ke mahkamah untuk menentukan sama ada tertuduh layak dibicarakan dan doktor yang bertanggungjawab menjaga orang itu.

Beliau turut memberi amaran Yoges boleh membahayakan dirinya dan banduan lain jika benar dia berada di dalam penjara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here