China untuk mengusir warganya dari India

India dan China telah lama menjadi isu perbatasan. Pada masa yang sama, terdapat keadaan tegang di perbatasan India-China. Askar India dan tentera China tertumpu dan mereka bertempur dari semasa ke semasa.

Sementara itu, jangkitan koronavirus menyebar dengan cepat ke seluruh dunia. Kebakaran liar merebak di banyak tempat di India juga.

China meningkatkan pengungsian warganya dalam keadaan kritikal ini.

Kedutaan China di Delhi menyiarkan pengumuman semalam. Disebutkan bahawa pelajar Cina, pelancong dan pemimpin perniagaan yang terperangkap di India akan dibawa ke China dengan penerbangan khas.

Tidak ada maklumat rasmi mengenai berapa banyak orang Cina yang kini terperangkap di India.

Pada masa yang sama, pengumuman tersebut menyatakan bahawa setiap orang mesti mendaftar selewat-lewatnya (esok).

Orang Cina yang datang untuk berlatih yoga di India, dan mereka yang telah datang untuk lawatan kitaran Buddha, telah dinasihatkan untuk meninggalkan negara ini. Ia tidak memberikan perincian mengenai kapan dan kapan penerbangan khas akan berlepas.

Orang Cina telah diberitahu untuk membayar tiket penerbangan mereka dan diasingkan semasa tiba di China.

Pada masa yang sama, orang yang telah didiagnosis dengan jangkitan koronavirus, yang disyaki dijangkiti virus, dan yang mempunyai 14 hari dengan gejala koronal seperti demam dan batuk, tidak akan berlaku.

Di samping itu, orang yang mempunyai hubungan rapat dengan pesakit Corona dan suhu badannya melebihi 37.3 ° C tidak dibenarkan menaiki penerbangan China.

Orang Cina yang mendaftar untuk kembali ke China juga diberi amaran untuk tidak menyembunyikan nota perubatan mereka. Mereka juga telah diperingatkan bahawa jika mereka melanggar ini, mereka akan dihukum atas tuduhan membahayakan keselamatan orang ramai.

Ketika koronavirus menyebar ke China, diperingati bahawa 700 orang India dibawa ke India dengan pesawat khas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here