Pengambilan Pekerja Asing Diberhenti serta merta

Pengambilan pekerja asing dalam semua sektor diberheti serta merta.

kerajaan bekukan pengambilan pekerja asing hingga hujung tahun ini dengan peluang pekerjaan kini diutamakan kepada penduduk tempatan, kata Menteri Sumber manusia, Datuk Seri M. Saravanan.

“Kita tidak akan membenarkan pengambilan pekerja asing sehingga akhir tahun ini. Mereka (pekerja asing) boleh datang sebagai pelancong jika dibenarkan,” katanya pada sidang media selepas melancarkan Inisiatif Pembangunan Sumber Manusia Berhad (HRDF) di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA), di sini.

Ketika ini, beliau berkata terdapat kira-kira dua juta pekerja asing di negara ini.

“Kami berusaha mengurangkan pekerja asing selain memberi keutamaan kepada penduduk tempatan untuk mendapatkan pekerjaan,” katanya.

Saravanan berkata kementeriannya akan menilai semula langkah tersebut menjelang akhir tahun sekiranya ia dapat membantu rakyat negara ini.

Beliau dalam pada itu berharap pencari kerja menerima peluang pekerjaan yang ada bagi memastikan negara tidak perlu bergantung kepada pekerja asing.

“Jangan fikir hendak tunggu kerja yang sesuai kerana mungkin kerja yang sesuai tidak akan wujud dalam masa terdekat,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here