Agong tinjau pelaksanaan SOP SMK Danau Kota

Keprihatinan tinggi Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah terhadap keselamatan dan kesihatan para guru dan pelajar sekolah di seluruh negara terserlah hari ini apabila baginda berkenan meninjau sendiri pelaksanaan prosedur operasi standard (SOP) dan sesi pembelajaran secara bersemuka di Sekolah Menengah Kebangsaan Danau Kota, di sini.

Ia susulan pembukaan semula sesi persekolahan melibatkan kelas-kelas peperiksaan awam, khususnya Tingkatan Lima dan Enam pada Rabu lepas melalui proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) normal baharu setelah kira-kira tiga bulan terhenti akibat pandemik COVID-19.

  Seri Paduka, diiringi anakandanya Tengku Muhammad Iskandar Ri’ayatuddin Shah, berangkat tiba di sekolah berkenaan pada 10 pagi, disambut Menteri Kanan Pendidikan Dr Radzi Jidin, para pegawai tertinggi Kementerian Pendidikan Malaysia  (KPM) dan Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.

Ia merupakan lawatan kerja pertama Seri Paduka yang diadakan di luar Istana Negara sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lepas.

  Sejurus tiba, guru bertugas terlebih dahulu membuat pemeriksaan suhu ke atas baginda sebelum  Al-Sultan Abdullah berkenan memakai cecair pembasmi kuman yang telah diletakkan di atas alat hasil inovasi pelajar sekolah itu, yang hanya memerlukan seseorang memijak alat tersebut untuk mengeluarkan cecair berkenaan.

Seri Paduka kemudiannya berkenan menerima sembah taklimat berkenaan pelaksanaan Garis Panduan Pengurusan Pembukaan Semula Sekolah KPM dan tatacara kebiasaan baharu yang perlu dipatuhi oleh para guru, murid dan ibu bapa atau penjaga bagi mencegah penularan COVID-19.

Al-Sultan Abdullah turut meninjau sendiri proses pengendalian kantin sekolah dan melihat bagaimana SOP pelajar ketika beratur membeli makanan ketika waktu rehat, beramah mesra dengan peniaga kantin sambil memuji kebersihan premis kantin itu.

Baginda kemudiannya ke Makmal Fizik sekolah itu bagi melihat sesi pengajaran dan pembelajaran bersemuka dengan tatacara kebiasaan baharu, sambil bertanyakan guru mengenai kandungan pengajaran serta memberikan kata-kata semangat kepada pelajar yang akan menduduki peperiksaan besar tidak lama lagi.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here