Lelaki yang disangka telah dibunuh lima tahun lalu hidup kembali

Seorang pekerja ladang yang dikhuatiri dibunuh telah hidup kembali setelah hilang lima tahun yang lalu.

Ricardas Puisys ditemui tinggal di kawasan ‘hutan tersembunyi’ di beberapa hutan di Cambridgeshire setelah sengaja bersembunyi dan tidak bercakap dengan sesiapa untuk beberapa waktu, kata polis. 

Dia berusia 35 tahun ketika dia hilang dari ladang daun bawang pada bulan September 2015.

Kehilangannya yang misterius itu mencetuskan siasatan dan pembunuhan besar-besaran yang menyaksikan seorang lelaki ditangkap dan kemudian dibebaskan. 

Walaupun terdapat banyak rayuan orang ramai untuk mencari Ricardas, para petugas tidak dapat mengesannya dan percaya dia mungkin telah dibunuh.

Tetapi polis diberi harapan bahawa dia mungkin masih hidup ketika gambar selfie Ricardas muncul di Facebook pada bulan November 2019. Foto-foto itu muncul di akaun Facebook dengan Nama Ricardas, yang mempunyai 69 rakan termasuk ahli keluarganya. 

Usaha dilakukan untuk menghubunginya tetapi berbulan-bulan berlalu sebelum kelahiran Lithuania, Ricardas akhirnya ditemui hidup di Wisbech pada 1 Julai 2020.

Ketua Inspektor Detektif Rob Hall berkata: ‘Selama hampir lima tahun kehilangan Ricardas’ menjadi misteri sepenuhnya. Itu sehingga kami mendapat maklumat pada akhir bulan Jun yang menyebabkan kami dapat menjumpainya.

‘ Profil Facebook ini menunjukkan kemas kini dari Ricardas Puisys yang menurut polis dibunuh lima tahun yang lalu (Gambar: SWNS) Akaun itu mempunyai 69 rakan termasuk ahli keluarganya, tetapi walaupun ada usaha untuk menghubunginya, dia tidak menjawab. 

Jurucakap polis mengatakan bahawa penglihatannya yang terakhir disahkan sedang bekerja di Nightlayer Leek Company di Dean Drove, Chatteris, pada 26 September 2015. Kemudian pada petang yang sama dia dipercayai berada bersama sekumpulan kecil lelaki Lithuania, tetapi dari ini seketika dia telah hilang. 

Dewan DCI menambah: ‘Terdapat kebimbangan yang benar-benar dirugikan oleh Ricardas pada petang itu. Dia tidak kembali bekerja pada hari Isnin, 28 September 2015 seperti yang diharapkan, tetapi kami sekarang yakin Ricardas membuat keputusan untuk melarikan diri kerana dia pernah menjadi mangsa kejahatan, sebelumnya pernah dieksploitasi. 

‘Satu pasukan penyiasat bekerja tanpa lelah setelah menindaklanjuti sejumlah pertanyaan, tidak ada yang menyebabkan penemuan Ricardas. Sehingga kami mendapat maklumat bahawa Ricardas mungkin masih hidup dan masih berada di daerah Wisbech.

”Setelah mencari kawasan berhutan di Harecroft Road, Ricardas akhirnya ditemui tinggal di kawasan subur, tersembunyi dengan baik setelah sengaja menyembunyikan dan tidak bercakap dengan sesiapa untuk beberapa waktu. 

“Kami membuat keputusan untuk tidak mengumumkan secara terbuka bahwa kami telah menemukan Ricardas masih hidup hingga sekarang untuk melindunginya dan menerapkan langkah-langkah perlindungan katanya.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here